mszp.hu | Belföld
2020. március 11. 13:28

A fertőző szennyvíziszap behozatal azonnali leállítását követeli az MSZP!

A fertőző szennyvíziszap behozatal azonnali leállítását követeli az MSZP!
Súlyosan veszélyezteti a szennyvíziszap biznisszel és az iszap által potenciálisan terjesztett koronavírussal saját polgárait a magyar kormány: nem számít az emberek élete csak a seft – erről tartott sajtótájékoztatót Korózs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának MSZP-s elnöke szerda délelőtt Budapesten.

Február közepén írásbeli kérdéssel fordult a szocialista Korózs Lajos Gulyás Gergely miniszterhez, érdeklődvén a felől, hogy érkezik-e még szennyvíziszap Horvátországból, Szlovéniából és Olaszországból hazánkba.

Kijelentette, visszautasítja a pársoros, törvénysértő miniszteri választ a tömeges fertőző szennyvíziszap-behozatal ügyében, melynek lényege, hogy a kormány úgy döntött, nem tartja szükségesnek a külföldi szennyvíziszap további behozatalát, illetve 2019 júliusa óta nem adtak ki engedélyt erre.


„Valóban csökkentették a behozatalt, ám a helyhatósági választások óta ismét dübörög a fertőző szennyvíziszap behozatal Magyarországra. (…) A kormány a magyar emberek milliót teszi ki a fertőzésveszélynek, hiszen a széklettel, vizelettel a koronavírus terjed” – kezdte sorolni a kormány súlyos felelőtlenségeit a koronavírus ügyében.

Elmondta, már a bűzterjengésés botrány kirobbanása után új szerződéseket kötöttek.

Kérésére, az illetékes horvát miniszter is megerősítette, mintegy 20.000 tonna horvátországi szennyvíziszap elhelyezésére kapott engedélyt tavaly a veszprémi Biomass Kft, egy szintén tavaly május 20-án kelt szerződés szerint pedig további 30.000 tonnányi fertőző szennyvíziszap behozatalát engedélyezték a Fehérvári Téglaipari Kft-nek. „Ez alapján ez év május 20-ig szállíthatnak, tehát minimum május végéig folyamatosan érkeznek ezek Magyarországra” – ismertette Korózs.

Rendőrségi dokumentumok alapján elmondta, hogy két másik cég déli irányból még most március első felében is hatalmas kamionkaravánokkal szállítja a több tízezer tonna fertőző szennyvíziszapot Olaszországból – Velence mellől – és Szlovéniából. „Csak a Jóisten a megmondhatója, hogy ki, mikor, mennyi szennyvíziszapot hozott be hazánkba, amióta a WHO kihirdette a világjárványt” – tette hozzá.

„Fotókkal tudjuk bizonyítani, hogyan jönnek a kamionok konvojban a horvát-magyar határon, a szlovén-magyar határon, Letenyétől Lentiig bezárólag, de kaptam értesítést arról is, hogy olasz rendszámú kamionokat látnak Vas megyében. (…) Én követtem kamionokat, videót is készítettem róluk, például arról, hogy egy horvát kamionnak tiszta trutyi a homlokfala.

Látszik rajta a nagy A betű, ami a fertőző anyag szállítás nemzetközi jelzése. Székesfehérvárnál tértek le. Tegnapelőtt pedig Letenyénél négy kamiont vártam be. Mindegyiken a nemzetközi A jelzés és kilométereken keresztül az M7-es autópályán végig csurgott belőlük valamilyen trutyi” – mutatta be a fotó dokumentációt mobiltelefonján a sajtónak.

Kijelentette, az MSZP nevében kategorikusan követeli a kormánytól, hogy azonnal állítsanak le mindenféle szennyvíziszap bizniszt, „mert ezt nem tehetik meg a magyar emberekkel! Ezek a kamionok mindenféle ellenőrzés nélkül százával, ezrével jönnek Olaszországból. Ha csak durván 1000 kamion jön át olasz rendszámmal naponta a szlovén-magyar határon, akkor el tudják képzelni, hogy mi történhet ebben az országban”!

Kapcsolódó párttagok