A fiatalok akkor jönnek haza, ha kormányváltás lesz - országgyűlés

 IMF-hirdetések, elvándorlás, lisztérzékenyek, kórházi dolgozók bére, költségvetés, földbérletek, orvosok hatósági engedélye, volánbusz-bizottság. Ülésezett a parlament.

 

A fiatalok akkor jönnek haza, ha kormányváltás lesz

Tóbiás József a társadalmi reménytelenséget és a gazdasági bizonytalanságot nevezte az elmúlt két éves kormányzás eredményének. Bírálta a kormány adópolitikáját, ami szerinte nem eredményezett fogyasztást, és kijelentette: jelenleg minden gyermek annyit ér, amennyit a családja keres.

Azt mondta, a gazdaságpolitika nem működik, hiszen leálltak a beruházások, az infláció emelkedett, a versenyképességi listán pedig visszacsúszott az ország.

Szerinte a fiatalok akkor jönnek haza 2014 után, ha kormányváltás lesz az országban.

Mennyibe kerültek az IMF-hirdetések?

Lukács Zoltán arról beszélt, hogy a kormány a legújabb küzdelemben "új csodafegyvert" vetett be, a "reklám szabadságharcot". Mint mondta, képzelt IMF-listát állítottak fel, hirdetéseket adtak fel 200 millió forintért, amik arról szólnak, mik azok a megszorító intézkedések, amelyeket most még nem hajtanak végre, de nem vállalnak garanciát arra, hogy nem is fogják a jövőben. Mennyibe kerültek ezek a hirdetések, honnan finanszírozták őket, nem lenne egyszerűbb, nyilvánosságra hozni az ajánlatot, amit az IMF-nek tettek? - sorolta kérdéseit a szocialista politikus, aki felmutatott egy plakátot is, amelyen "alkalmas-e az Orbán-kormány a feladata ellátására - nem" felirat szerepelt.

Mikor kap minden kórházi dolgozó béremelést?

Sós Tamás arról beszélt: szerinte a nemrég elfogadott visszamenőleges egészségügyi béremelés egyrészt nem volt elegendő mértékű, másrészt nagyon sok kórház dolgozója nem részesült ebből, így ez belső feszültségeket szül. Példaként a 2009 óta magánüzemeltetésben lévő gyöngyösi kórház dolgozóit hozta fel, akik nem kapták meg ezt a juttatást.

Fiktív lakcímmel nyertek el állami földeket
    
Gőgös Zoltán arról számolt be, hogy csákvári földbérlet-pályázatokat megvizsgálva kiderült, egyesek fiktív lakcímmel, vagyis csalással nyertek meg állami földeket. A szocialista politikus azt kérdezte vidékfejlesztési minisztertől, hogy ennek alapján az adott esetben felbontják-e a megkötött földbérlet-pályázatokat.

Az orvosokat érintő problémákról beszélt az MSZP

Kovács Tibor azt mondta, hogy az idén végzett orvosok és fogorvosok többsége még mindig nem kapta meg a szükséges hatósági engedélyeket, illetve az orvosi bélyegzőt. A politikus arra is kitért, hogy idén júniusban a kórházaknak magasabb volt az adósságállománya, mint 2010-ben. Végül azt mondta, nem lehet tudni, hogy a kormány mit is szeretne tenni az önkormányzati fenntartású rendelőintézetekkel.

Mikor kerül a Ház elé a költségvetés?

Szekeres Imre azt akarta megtudni, hogy pontosan mikor kerül a parlament elé a 2013-as költségvetés.

Hogyan támogathatók a lisztérzékenyek?

Lendvai Ildikó a lisztérzékenyek problémáiról beszélt. Kifogásolta, hogy nem részesülhetnek támogatásban, miközben a számukra készült ételek sokkal drágábbak a normál élelmiszereknél. Közölte: a betegek 40 százaléka nem jut támogatáshoz - mondta.

Vita a Volánbusz-bizottság jelentéséről

Az MSZP vezérszónoka, Göndör István "politikai boszorkányüldözésnek" nevezte az ügyet, amit szerinte az is mutat, hogy Tessely Zoltán a korábbi szocialista kormányok tagjait támadta. Hangsúlyozta: a Volánbusz nyereségessége érdekében, szakszerű belső felmérést követően szabadult meg bizonyos vagyonelemektől, az így nyert összegből pedig működése mellett fejlesztéseket is finanszírozott. Az MSZP ezért nem támogatja a jelentést - közölte.