Külföld | ifjúságpolitika Brüsszel fiatalok
2013. május 30. 17:12

A fiatalok döntéseinek súlyuk van

Veszélyt jelent-e a demokráciára, ha a fiatalok elfordulnak a politikától? Erről a témáról szervezett rádióvitát Brüsszelben az Európai Ifjúsági Fórum és az Euranet Plus európai rádióhálózat, amelyen valamennyi nagy európai párt képviselője, valamint Andor László, a foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős európai biztos is részt vett.  Az Európai Szocialisták Pártját (ESZP) dr. Gurmai Zita, az ESZP Nőszervezetének elnöke képviselete.

A fiatalok részvételi aránya a legutóbbi európai választáson igen alacsony maradt: a teljes népesség 43 százalékos részvételi arányával szemben, a 18-24 éves korosztálynak mindössze 29 százaléka élt választójogával. „A fiatalok életére ugyanakkor az uniós szinten hozott határozatok egyre nagyobb hatással vannak, ezért a döntéshozatalba való bevonásuk kulcsfontosságú. A fiatalabb korosztálynak is éreznie kell, hogy döntéseinek súlyuk van, és azokért felelősséggel tartozik” – hangsúlyozta az EP-képviselő, hozzátéve, hogy az európai szocialisták az aktív demokráciában hisznek, ahol a választópolgárok részesei a döntések meghozatalának. Gurmai Zita szerint ennek kiváló példája – az európai szocialisták által javasolt – ifjúsági garanciaprogram, amelynek kidolgozása során, ifjúsági szervezetekkel működtek együtt.
 
Az EP-képviselő hangsúlyozta: ha a fiatalok hátat fordítanak a politikának, az aláássa a demokráciát, valamint az unió hitelességét, és végső soron az európai integráció eddigi eredményeit is veszélybe sodorja. „Gátat kell szabnunk – a gyakran szélsőséges – euroszkeptikus pártok térnyerésének, és meg kell erősíteni az európai intézményekbe és az uniós együttműködésbe vetett bizalmat.  Ehhez a társadalmi igazságot és az egyenlőséget kell az európai projekt középpontjába állítani, valamint olyan jelölteket indítani a választásokon, akik a társadalom valós összetételét tükrözik. Ezt szolgálja például, hogy a jövő évi választáson az Európai Szocialisták Pártja megduplázza fiatal képviselőjelöltjei számát, és az újonnan felállított Progresszív Akadémia révén, további támogatást nyújt a fiatal jelölteknek” – hangsúlyozta Gurmai Zita.