mszp.hu | Belföld | ifjúság Nyíregyháza
2015. augusztus 19. 16:00

A fiatalok jövője Magyarország jövője!

Az elmúlt 5 év kormányzati ámokfutásnak a fiatalok csak az elszenvedői voltak. Az ifjúság érdekei nem voltak semmilyen befolyással a politikai döntésekre, az oktatási rendszer finanszírozása évről-évre csökken, amely tovább növeli a kiszolgáltatottságot és tervezhetetlenné teszi az oktatást és ezzel együtt az ifjúság jövőjét is – kezdte a sajtótájékoztató Jeszenszki András az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei választmányának elnöke.

Annak érdekében, hogy a fiatalok itthon maradjanak és biztonságban, illetve igazságosabb és egyenlőbb esélyek közt tervezhessék a magyarországi jövőjüket, a Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete azonnali intézkedéseket sürget az alábbi 12 témában:

1. Növelni kell a közoktatásra szánt forrásokat, vissza kell adni a tanszabadságot, hogy innovatív és új elemek jelenjenek meg az oktatási rendszerünkben.
2. Kiemelten kellene kezelni az idegen-nyelv oktatást (óraszámemelés a kerettantervben), annak érdekében, hogy emelkedjen a megszerzett nyelvvizsgák és a sikeres emelt szintű érettségi vizsgák száma.
3. A költségvetésben meg kell állítani a forráskivonást a felsőoktatásból, sőt nagy arányban növelni kell az erre szánt összegeket.
4. Meg kell állítani az államilag támogatott keretszámok folyamatos csökkentését (legalább a 2011 előtti szintre kell visszaemelni), mert ez a folyamat egyre nagyobb tömegeket zár ki a felsőoktatásból. Kiszámíthatóvá kell tenni a bemeneti követelményeket a felsőoktatásban.
5. A családi adókedvezményt 24 éves korig lehessen igénybe venni, ha gyermek nappali tagozaton felsőoktatási tanulmányokat folytat.
6. A családi pótlékot 24 éves korig lehessen igénybe venni, ha gyermek nappali tagozaton felsőoktatási tanulmányokat folytat.
7. Az önerőből tandíjat fizetni nem tudó, de tanulni akaró fiatalok számára olyan ösztöndíjprogramot kell kidolgozni, amely szociális szempontokat és tanulmányi eredményeket is figyelembe vesz.
8. A szakmai gyakorlatok szabályozási rendszerét annak megfelelően kell alakítani, hogy ne épülhessen a kizsákmányolás lehetőségére. Azaz szabályozott munkaidőkeretre és bérgaranciára van szükség annak érdekében, hogy a szakmai gyakorlat alatt olyan ismereteket és készségeket szerezzen, amelyek biztosítják a későbbi munkavállalását.
9. A lakossági internet díjainak áfakulcsa legyen kedvezményes besorolású, mert napjainkban az oktatás-tanulás folyamatában már elengedhetetlen az internet használata.
10. A diákhitel törlesztése után adókedvezményt lehessen érvényesíteni. Legyen közterhektől mentes - a lakáshitel törlesztéshez hasonlóan - a Cafeteriából való törlesztés, melyben a törlesztő közvetlen családtagja is részt vállalhat. Illetve 20%-os adókedvezményt vehessenek igénybe a törlesztett összegük után évi 150 ezer forint erejéig az egészség- és nyugdíjpénztári befizetésekhez hasonlóan. A fiatalok életkezdetét méltányos adórendszernek kell támogatni!
11. A fiatalok számára újra valódi munkába állást és foglalkoztatást elősegítő járulékkedvezményeket kell bevezetni. A középfokú végzettséggel rendelkezőknek 25, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára pedig 30 éves korig. Harminc éves korig 3 hónapról 9 hónapra kell növelni az álláskeresési járadék folyósítási idejét.
12. Olyan országos és helyi bérlakás-programra és lakhatási támogatásra van szüksége ma a fiataloknak, amely elérhető, és támogatja a munkahelyváltást és a családalapítást is.

A fiatalok és Magyarország jövője érdekében a Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom valamennyi megyei szervezete megfogalmazza 12 pontból álló javaslatát is. Ezen javaslatok egységesített változatát a Mozgalom az MSZP őszi kongresszusa elé fogja terjeszteni – mondta Aranyos Gábor a Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom országos alelnöke.