2012. június 13. 08:54

A fiatalok munkát akarnak, mégpedig most azonnal!

Az Európai Unió 27 tagállamából mintegy kétszázötven fiatal vett részt az Európai Parlament Szocialisták és Demokraták frakciója által, a fiatalok munkanélkülisége témakörében szervezett konferencián.

 résztvevők a tagállamok államfőinek és az Európai Bizottságnak 15 pontban fogalmazták meg javaslataikat. Kiálltak az egyenlőség és a szolidaritás, valamint a nyílt Európa értékei mellett. A válságból történő kilábaláshoz a bankok felelősségvállalását, a korrupció és adócsalás elleni harc erősítését és a befektetések ösztönzését is szükségesnek tartják. Szeretnék, ha az EU-alapokból el nem költött több millió eurót - többek között - fiatal vállalkozók számára is elérhető mikro-finanszírozásra és hitelezésre használnák fel.

A résztvevők olyan Európát akarnak, melyben a fiatalok generációjának van jövőképe és tisztességes munkája. Ezért támogatták az Európai Szocialisták Pártja által meghirdetett Európai Ifjúsági Garanciát is, melynek szlogenje: „A Te jövőd, a mi jövőnk”! A fiatalság ugyanis nem lehet a bizonytalanság szinonimája. Rögzítették, hogy szükség van a fiatal kvótára és véget kell vetni annak a létező gyakorlatnak is, hogy a munkaszerződést szakmai gyakorlattal helyettesítik. Kiemelték továbbá, hogy a fiatalokról szóló vitát nem a bürokratákkal, hanem velük, a ténylegesen érintettekkel kell lefolytatni.

Hannes Swoboda, az Európai Parlament Szocialisták és Demokraták Frakciójának vezetője, az elmúlt napokban az Unió 27 állam- és kormányfőjének, valamint José Manuel Durão Barroso-nak, az Európai Bizottság elnökének és  Herman Van Rompuy-nak, az Európai Tanács elnökének is eljuttatta az említett felhívást.

A frakcióvezető elmondta, hogy "A fiatalok munkanélkülisége drámai mértékben növekszik a válság hatására és 2011-ben elérte a korábban soha nem látott értéket: 5,6 millió főt."

"Jelenleg Európában a munkanélküli fiatalok aránya annyi, mint Dánia teljes lakossága. Magyarországon például minden negyedik, míg Spanyolországban minden második fiatal munkanélküli" - mondta dr. Gurmai Zita, a párt európai parlamenti képviselője, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke, aki szintén részt vett a konferencián.

Dr. Gurmai Zita, mint külön kiemelte, hogy az Európai Ifjúsági Foglalkoztatási Stratégia évente 10 milliárd euróba kerülne, amivel viszont 2-3 millió új munkahely teremtése válna lehetővé a fiataloknak, akik nélkül viszont nincs Európa. "A Te Jövőd a mi jövőnk!"

 

Tovább a Munkát akarok, mégpedig most azonnalra!