A fiatalok nem csak adóalanyok

Az „Ötletpiknikek Országszerte” elnevezésű rendezvénysorozat keretében az elmúlt hetekben az MSZP Ifjúsági Tagozata a párt ifjúságpolitikáját is alakíthatta. Az MSZP ifjúságpolitikáját a „biztonságos jelen, kiszámítható jövő” kettős jelszava határozza meg, hiszen éppen ez hiányzik leginkább a most felnövő generáció életéből. Orbán Viktor és kormánya cserbenhagyta fiatalokat, csak potenciális adózókat és utánpótlás-nevelőket lát bennük, de egyre súlyosbodó problémáikat nem orvosolja.

A 20 és 24 év közöttiek körében alig nőtt a foglalkoztatottság. A 25 és 34 év közöttiek körében még rosszabb a helyzet, közülük jelenleg bő 40 ezerrel kevesebben dolgoznak, mint 2010-ben. A foglalkoztatási programok közül elenyésző azok száma, amelyek kifejezetten a húszas és harmincas éveiket taposó munkanélküliekre fókuszálnak, holott az Y-generáció tagjai már számos olyan készséggel is rendelkeznek, amellyel idősebb „versenytársaik” nem.

Az ifjúságot érintő öt legsúlyosabb probléma ma a növekvő elvándorlás, a csökkenő gyermekvállalás, a megoldatlan lakáskérdés, a riasztó munkanélküliség, valamint a köz- és felsőoktatásban teremtett tudásválság. Ezekre az MSZP-nek kormányra kerülése után is kiemelt figyelmet kell fordítania.

Gőgös Enikő,
az MSZP Ifjúsági Tagozatának megbízott elnöke