MTI/mszp.hu | CEU
2017. április 11. 13:14

A Fidesszel szembeni ellenállás elérte a kritikus tömeget

Az MSZP elnökének értékelése szerint a Fidesszel szembeni ellenállás elérte a kritikus tömeget és mostantól erőt kell mutatni mindenkinek.
Molnár Gyula keddi budapesti sajtótájékoztatóján gátlástalan és erkölcstelen politikai döntésnek nevezte a külföldi egyetemeket érintő jogszabály-módosítást, amely szerinte a CEU-ra szabott és teljesíthetetlen.
    
Az ország "elmúlt évszázadaiban nem volt még olyan uralkodó, sem király, sem kormányzó, sem pedig pártfőtitkár Rákosi Mátyás sem, aki bezárt volna egyetemet" - fogalmazott az ellenzéki politikus.
    
Arra reagálva, hogy az államfő aláírta a törvényt, azt mondta, nincs dolguk a továbbiakban Áder Jánossal, nem fordulnak hozzá és semmilyen módon nem vesznek róla tudomást. A tüntetők által hangoztatottakat idézve azt mondta: "a köztársasági elnök elveszítette elnök jellegét".
    
Molnár Gyula szerint az államfő pártkatonaként viselkedett, miközben számtalan lehetősége lenne, ha úgy érzi, hogy a hatalom túllépi a határt. Ebben több 10 ezer tüntetőre és külföldi tiltakozói körre hivatkozott, továbbá arra, hogy egyeztetés nélkül nem lehet egy nap alatt ilyen döntést meghozni.
    
Az MSZP elnöke azt is kiemelte: a szabadságjogok korlátozása mostanra elérte a kritikus szintet, innentől kezdve nem csak a diákokról szól a dolog. "Mindenkinek megvan a maga Közép Európai Egyeteme" - mondta, kifejtve, ez a dolgozó emberek esetében az alacsony bér és sztrájkjogok elvétele, a vidéki embereknek a föld elvétele és a mindennapi körülmények.
    
Nekik meg kell érteniük, hogy ez a hatalom a következő lépésben az ő szabadságjogukat is egy nap alatt korlátozza és nem fogja őket senki megvédeni - vélekedett.
    
A politikus azt üzente a kormánypártoknak, hogy a "migránskártya" már nem jött be tavaly sem, az emberek tudják, hogy nem amiatt alacsony a nyugdíjuk. Visszautasított minden olyan vádat, ami ellenséget keres a kérdés mögött, s azt is megjegyezte, ne a tüntetők és az ellenzék, hanem a saját soraikban keressék azokat, akik aktív szerepet vállalnak a "migránsbizniszben".
    
A pártelnök kijelentette: a 2018-as országgyűlési választás lesz Magyarország legnagyobb népszavazása, mától arra készülnek, hogy Botka László miniszterelnök-jelölttel és a párttal bemutassák milyen lesz a normális európai Magyarország. Szavai szerint "álkérdésekben való népszavazásokkal" csak saját arculatot lehet építeni és a választásig jogszerűen már nem is nagyon lehet kezdeményezni.