mszp.hu | fizetős utak
2014. december 19. 19:24

A Fidesz-frakció látszatintézkedései

A 2014 év utolsó megyei közgyűlése a meghitt hangulatú kezdést követően elég hevesre sikerült. Veres János megyei képviselő napirend előtti felszólalását és későbbi hozzászólásait nehezményezte mind a közgyűlése elnöke, mind a Fidesz frakciója.

A szocialista politikus napirend előtt szólt arról a kormányzati szándékról, ami a megyét is súlyosan érinti, az eddig díjfizetés nélkül igénybe vehető elkerülő utak fizetőssé tételéről. Az ügy fontosságára való tekintettel a képviselő kezdeményezte, hogy külön napirendként foglalkozzon a kérdéssel a mai közgyűlés. A kormányzati politikusok - főként a Fidesz frakcióvezetője és a közgyűlés elnöke - kiállva a kormány szándéka mellett, megvédték azt és leszavazták az ellenzéki politikusok által egyhangúan támogatott kezdeményezést, és megvonták a szót.

De itt még nem volt vége a viharos hangvételű napirendi pontoknak...

A szilárd hulladékgazdálkodással foglalkozó megyei társulás beszámolója kapcsán a héten már a bizottsági ülésen sem egyeztek a képviselők néhány pontban. A Fidesz-frakció által előkészített határozattervezetet Veres János, szocialista politikus több pontban véleményezte, és kiegészítéseket indítványozott legfőképpen abban a kérdésben, hogy a cég félmilliárd forintos problémáját ne csak egy látszatintézkedéssel akarja megoldani a Fidesz frakció.
A képviselő kezdeményezte, hogy a kormányzati dicséretek mellett, egy külön pontban az okokat is fejtsék ki az érintett miniszterek felé a határozatban, hiszen a cég 2014 évi problémáját két fontos kormányzati beavatkozás idézte elő, és ezt tisztán kell láttatni az állami vezetőkkel is.

A problémát kifejtve Veres János elmondta, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Települési Szilárdhulladék-gazdálkodással foglalkozó cég a rezsicsökkentés miatt végrehajtott díjcsökkentés okán komoly bevételektől esett el, valamint az új teherként megjelenő hulladéklerakási díj miatt további terhei jelentkeztek.  E két tényező ellehetetleníti a társulás gazdálkodását, és a bevétel csökkenés működési problémákhoz vezet. A megyei közgyűlés a többségi Fidesz frakció szavazatával leszavazta az egyhangúlag támogatott ellenzéki kezdeményezést, és a kormánypárti frakcióvezető által javasolt, „ látszatintézkedést” fogadta el. A határozatban annyi ellenzéki kiegészítést engedtek tenni, hogy az érintett minisztereknek szóljon a felhívás, ne csak általánosan fogalmazzanak a minisztereket nem megszólítva a társaság gondjaival. A hosszas vitát követően Veres János, szocialista politikus a Fidesz-frakció álláspontját felelőtlenségként jellemezte.

A közgyűlésen szó volt még többek között a megye munkaerő-piaci helyzetéről is, mely napirendben Halmi József a hátrányos helyzetű csoportok kapcsán rákérdezett a munkaügyi központ vezetőjétől mind a tartós munkanélküliek, mind a pályakezdők helyzetére, szóba került az igénybe vehető lakhatási támogatás és a diákmunka is.