2011. december 05. 19:08

A Fidesz-frakció már megtorpant

A kormány álláspontjával szemben a Nemzetbiztonsági bizottság pártállásra való tekintet nélkül egyhangúan támogatta Kövér László házelnök és a Magyar Szocialista Párt azon módosító javaslatait, amelyek jelentősen korlátoznák a Belügyminisztérium kezdeményezésére felállítandó új nemzetbiztonsági szolgálat, a Nemzeti Információs és Bűnügyi Központ (NIBEK) adatkezelési jogosultságait.

Az MSZP a törvényjavaslat általános vitájában egyértelművé tette, hogy elfogadhatatlan egy olyan titkosszolgálat felállítása, amely közvetlenül és korlátlanul hozzáférhet az állampolgárok különböző nyilvántartásokban kezelt adataihoz, és e rendkívüli információs monopólium birtokában irányíthatja az állam összes erőszakszervezetét. A törvényjavaslatban rejlő veszélyek nagyságát jól mutatja, hogy még Kövér László házelnök is módosító javaslatok sorát nyújtotta be.

A Parlamentben és a sajtóban is felszólítottuk a Fidesz képviselőit ne menjenek tovább a diktatúrákat idéző információ- és hatalomkoncentráció megvalósításának útján. Ezúttal meghallották a figyelmeztetést, és levették az Országgyűlés napirendjéről a törvényjavaslatot. A Fidesz-frakció ma megtorpant a demokrácia felszámolása felé vezető úton, és reméljük, holnapra már visszafordulni is képes lesz.

Harangozó Tamás,
frakcióvezető-helyettes,
országgyűlési képviselő

Molnár Zsolt,
a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke,
országgyűlési képviselő