mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2024. március 25. 13:00

A Fidesz-kormány a felelős az új ügyeleti rendszer hiányosságaiért

A Fidesz-kormány a felelős az új ügyeleti rendszer hiányosságaiért
Az ügyeleti rendszer átalakításának visszásságairól mondott napirend előtti beszédet Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese. A szocialista képviselő szerint elfogadhatatlan az ellátóhelyek számának drasztikus csökkenése, valamint, hogy sokszor órákat kell várni, mire érkezik segítség. A kormánytagoknak el kellene képzelni, ők miképp viselnék, ha saját családtagjukhoz nem érkezne időben orvos, ezt figyelembe véve kell átgondolniuk az új rendszer hatékonyságát.

Gondoljanak bele a kormánypárti politikusok, mit tennének, ha egy hozzátartozójuknak orvosi segítségre lenne szüksége, azonban azt hiába várnák, nem érkezne meg. Gurmai Zita szerint, ezt senkinek nem lehet kívánni, a Fidesz-kormány mégis ezt okozza az országnak. Az új ügyeleti rendszer ugyanis pontosan ilyen helyzeteket okoz, ezt a valóság is jól tükrözi. Tahitótfaluban egy lábsérülést elszenvedett nő fél órán át nem érte el az ügyeletet, Vácott az ügyeleten nem tudott az orvos belépni az ügyeleti rendszerbe, ezért nem tudtak ellátni egy fuldokló gyermeket.

Gurmai Zita elmondta, a parlamentben egyértelművé válik: az ilyen esetek hallatán a kormánypárti képviselők nem is figyelnek, annak ellenére, hogy a problémát ők okozták, és nap mint nap komoly gondokat okoznak. 

A Magyar Orvosi Kamara számtalanszor jelezte, hogy az új ügyeleti rendszer gyakorlatilag működésképtelen. Naponta hallani az egyre kétségbeejtőbb híreket, sok esetben órákat kell várni a bajba esetteknek a segítségre. 

A kormány tettetheti magát süketnek és vaknak, azonban mi lesz akkor, ha az ő családjukban történik baj? Soron kívül akarnak orvoshoz jutni? Magánorvoshoz fordulnak? A probléma mértékét jól szemlélteti, hogy Pest vármegyében a korábbi 52 ellátóhelyből 18 maradt 1,3 millió lakosra. Szentendrén 100 ezer betegre egyetlen ügyelet jut, a kormány pedig azt is megtiltotta, hogy a helyi önkormányzatok segítsenek az ügyelet biztosításában. „Ez nem ügyeleti reform, hanem kegyetlen és cinikus emberkísérlet” – szögezte le Gurmai Zita, majd hozzátette, nem az egészségügyi dolgozókat kritizálja, hiszen ők lelkiismeretesen dolgoznak, azonban kiszolgáltatott a helyzetük. Hiába az elhivatottság, ha a szoftveres hibák, a szűkös és méltatlan munkakörülmények lehetetlenné teszik a minőségi és hatékony gyógyítást. Ezekért a körülményekért a Fidesz-kormány a felelős, ők akadályozzák meg, hogy a magyar orvosok a tudásuk legjavát nyújthassák.

A problémára nem válasz semmiféle visszamutogatás, 14 évnyi kétharmados kormányzás után nem hivatkozhat a múltra a kormány. Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a kormánytagoknak saját családtagjaikat kellene maguk elé képzelni, akikhez hiába várják az orvosi segítséget. Gondolják át, mit éreznének, és azután vessenek számot az ügyeleti rendszer reformja kapcsán.

Kapcsolódó párttagok