mszp.hu | Belföld | civilek egyházak szja | Civilek
2017. november 14. 14:49

A Fidesz-kormány pitiáner módon harcol a civilek ellen

Fél a Fidesz a civilektől, ezért mindent megtesz, hogy ártson nekik. Most adminisztratív eszközökkel nehezíti az életüket, hogy így korlátozzák a civil társadalom függetlenségét és ellenőrző szerepét.

Az MSZP módosító javaslatot nyújtott be arról, hogy a civilek számára felajánlott személyi jövedelemadó 1%-a esetén a törvény lehetővé tegye, hogy az adózó visszavonó nyilatkozata megtételéig minden adóévben ugyanazt a szervezetet támogathassa. Ez a javaslat kiszámíthatóbbá és tervezhetőbbé tenné a civil szervezetek anyagi helyzetét, és kényelmes lenne az adófizetők számára is. Ezt a lehetőséget az szja felhasználásáról szóló törvény az egyházak esetében egyébként már biztosítja.

A Fidesz azonban elutasította a módosító javaslatot. Ennek egyetlen oka van: minden eszközzel ártani akarnak, kárt akarnak okozni a civileknek, mert félnek a civil szervezetektől, a civil kontrolltól.

A javaslat elutasítása nem más, mint a civil szervezetek hátrányos megkülönböztetése. Amit az állam lehetővé tesz az egyházaknak szánt adó 1%-ával kapcsolatban, azt a lehetőséget szándékosan megtagadja a civil szervezetektől.

Emlékeztetjük a kormányt, hogy nem a civilektől és a lebukástól kell félni, hanem tisztességesen kellett volna kormányozni.