MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | parlament
2017. április 10. 17:18

A Fidesz-kormány rárontott saját népére – Országgyűlés

Ülésezett a parlament.

Fortélyos félelem igazgatja a Kormányt

Kunhalmi Ágnes a CEU ügyérről beszélt, úgy értékelte: a Fidesz-kormány rárontott saját népére. Ez az ügy nem Sorosról, nem Brüsszelről vagy Putyinról szól, hanem Magyarországról - hangoztatta. Közölte, színtiszta politikai döntéssel be akarnak zárni egyetemet. Aki az egyetemet támadja, az a tudást támadja, a magyar gyermekeket és a tanárokat támadja, elárulja saját hazáját - tette hozzá.

Szerinte ezért minimum életfogytiglan hatalomtól való eltiltás jár. A képviselő felszólalása közben frakciótársai papírlapokat tartottak fel, amelyeken az volt olvasható: Ne írd alá, János!, illetve Vétó.

Kapnak többlettámogatást a tömegközlekedés biztosításához a vidéki nagyvárosok?

Szabó Sándor arra volt kíváncsi, hogy a saját tulajdonú közlekedési vállalatokat fenntartó nagyvárosok is kapnak-e többlettámogatást a helyi tömegközlekedés finanszírozásához? A normatív támogatás megszüntetése a települési önkormányzatokat szinte megoldhatatlan feladat elé állítja - jegyezte meg az ellenzéki képviselő. Kitért arra is: szakmai és egyéb hírek arról szólnak, hogy a kormány a helyi tömegközlekedés központosítását, állami kézbe vételét tervezi. Valóban vannak ilyen tervek? - firtatta Szabó Sándor.

Már a nyugdíjasoknak is egészségügyi járulékot kell fizetniük?

Korózs Lajos arról beszélt, hogy a nyugdíj meghatározásánál a NAV az adatközlést sokszor hónapokig elhúzza. Kitért arra, hogy a jogszabály alapján, akiknek a nyugdíjjogosultsága fennáll, de nyugdíjösszeget nem állapítottak meg, azoknak nyugdíjelőleget kell fizetni. Ugyanakkor előfordult, hogy határozatot nem kaptak az érintettek, s egészségügyi biztosítási járulékok kell fizetniük. Azt kérdezte, ez általános eljárás, vagy egyedi esetekről van szó?

A kínai munkások is többet keresnek, mint magyar kollégáik?

Gúr Nándor arról beszélt: az Adrilux nevű cég hazahozza Kínából 200 fős üzemét, mert azt tapasztalták, hogy - dollárban számolva - több mint tízszeresére nőttek a bérek. Már a kínai bérek is magasabbak, mint a magyarok, nem véletlenül hozzák haza az összeszerelő-üzemet - kommentálta a vállalat döntését a szocialista politikus.

Mikor teljesíti a Kormány az ígéretét a szabolcsi utak ügyében?

Tukacs István az M3-as autópálya szabolcsi szakaszára rávezető utak rossz állapotára hívta fel a figyelmet.

Mi történik az iskolai étkeztetéssel?

Bangóné Borbély Ildikó a Klik mostohagyermekének nevezte az iskolai étkeztetést, s utalt arra, hogy van olyan település, ahol az óvodába tették át a fenntartást. Felvetette, hogy két településen is Fidesz-közeli cégek tehetik be a lábukat a területre. Azt kérdezte, "lenyúlják-e" a 65 milliárdos piacot.

Visszavonják a CEU-t és a civileket érintő törvényt?

Bárándy Gergely értékelése szerint vasárnap nemcsak a felsőoktatási törvény módosítása ellen, hanem a jogállam visszaállításáért és a kormányfő lemondásáért is tüntettek. Mint mondta, a kormány az ország ellenségének kiállt ki egy magyar származású zsidó üzletembert, egyes szervezeteket pedig megbélyegez.

Az politikus szerint a kormány első emberei Soros György támogatása nélkül nem jutottak volna idáig, most pedig elárulják az országot. Azt is mondta, a kormányfő egy orosz diktátornak adja el az országot kilóra és maga is diktátorrá vált. Azt kérdezte, meghallotta-e a miniszterelnök az emberek véleményét, visszavonja-e a vitatott törvényeket és lemond-e.

Orbán Viktor kérjen bocsánatot minden magyar nőtől!

Bangóné Borbély Ildikó azt kifogásolta, hogy a miniszterelnök Szemerkényi Réka washingtoni nagykövet visszahívását úgy kommentálta: "nőügyekkel nem foglalkozom". Ezért arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy kérjen bocsánatot minden magyar nőtől, akit megsértett ezzel a mondattal.

Úgy vélte: egyrészt bármelyik nővel szemben elfogadhatatlan az a stílus, amit a miniszterelnök megenged magának, másrészt pedig két ország diplomáciai kapcsolata nem nő- vagy férfiügy.

Veszélyben van-e az ország szuverenitása?

Politikai vita az Európai Unió tagállamai közötti munkabérkülönbségek csökkentésének érdekében.