mszp.hu | Belföld
2024. február 26. 14:46

A Fidesz-rezsim válsága miatt kell egész Magyarországnak szégyenkezni

A Fidesz-rezsim válsága miatt kell egész Magyarországnak szégyenkezni
Orbán Viktor napirend előtti felszólalására reagált dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője. Beszédében elmondta, a Fidesz-rezsim válsága miatt kell egész Magyarországnak szenvedni és szégyenkezni, a kormány alkalmatlanná vált az ország vezetésére, hiszen morális és gazdasági válságba juttatta Magyarországot.

A parlament tavaszi ülésszakának nyitóülésén napirend előtt szólalt fel Orbán Viktor. A miniszterelnök beszédére reagálva dr. Tóth Bertalan frakcióvezető elmondta, pár héttel ezelőtt biztosan nem ilyen beszédre készült a kormányfő, éppen ezért érdemes megnézni, hol tart egyébként Magyarország. Hazánk gazdasági válságban van a kormány miatt, csökkent a foglalkoztatottság, növekedett a munkanélküliség, visszaesett a fogyasztás, 10-ből 7 kereső magyar családfenntartó nem jön ki a havi fizetéséből. Azonban nem csak gazdasági, hanem szociális válság is van Magyarországon, az egészségügy és a teljes szociális ellátórendszer romokban hever.

Az ország azonban bizalmi válságban is van, nemzetközi porondon szégyenkezni kell, szövetségeseink szemében csak érdek alapon „kupeckedik” a kormány, jó példája ennek a svédek NATO-csatlakozása is. Az elmúlt hetek alatt a kormány morális válságba is sodorta Magyarországot, ez alapján pedig a Fidesz már gyakorlatilag arra sem méltó, hogy az országot képviselje. A Fidesz kormány szerint ugyanis nem az a valódi probléma, mi történt évekig egy állami fenntartású gyermekotthonban, hanem hogy minderre fény derült. A kormány csak retorikájában hirdeti családbarát elveit, a valóságban gyermekeket szexuálisan molesztáló bűnözőket mentegetnek és leépítik a gyermekvédelmi rendszert. Így történhetett meg az is, hogy szabadlábra bocsátották a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesét, „nem véletlen mondják most önökre, hogy pedofidesz” – véleményezte dr. Tóth Bertalan.

Az MSZP frakcióvezetője szerint Novák Katalin kegyelmét nem szabad hibának nevezni, ez egy súlyos erkölcsi bűn volt. Pedofilmentegető politikusoknak pedig nincs helye a közéletben. A miniszterelnök szerint Novák és Varga lemondása megerősítette a kormányt, dr. Tóth Bertalan emiatt ironikusan azt javasolta a kormánynak, „végezzenek még pár erősítő gyakorlatot”. Azt ugyanis senki nem hiszi el, hogy a kegyelemről egyedül döntött Novák Katalin, valamint azt sem, hogy Varga Judit önként vállalta át a felelősséget a kormánytól. Az is hihetetlen továbbá, hogy az egész kegyelemről a miniszterelnök semmit nem tudott.

Az MSZP frakcióvezetője több kérdést is feltett a miniszterelnöknek, így, arra is keresi a választ, Orbán Viktor adott-e parancsot arra, hogy Varga Judit ellenjegyezze a kegyelmi kérvényt, ha pedig nem, akkor ki adott ilyen utasítást. Amíg ezekre nincs válasz, és aki ebben részt vett, nem távozott a közéletből, addig a Fidesz minden erkölcsi alapot elvesztett az ország vezetésére.

Dr. Tóth Bertalan szerint a kegyelmi botrány csak a rendszer tünete, annak, hogy a hatalmi ágak nem töltik ki szerepüket, hiszen mindent a Karmelitából irányítanak, annak, hogy nem működik a szociális ellátórendszer és nem működik megfelelően a gyermekvédelmi rendszer. A szocialista képviselő beszédében üzent Sulyok Tamásnak is, aki korábban úgy nyilatkozott, nincs gond a gyermekvédelmi rendszerrel, dr. Tóth Bertalan szerint az elmúlt hetek megmutatták: komoly a probléma.

A Fidesz válsága miatt egész Magyarország szenved és szégyenkezik, zárta beszédét dr. Tóth Bertalan.

Kapcsolódó párttagok