2011. március 30. 13:42

A Fidesz-stílus II. rész

Lázár János aznap, amikor az Alkotmánybíróság 2010. október végén alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a 98 százalékos különadót, kezdeményezte az akkor már fideszes pártkatonákkal feltöltött testület jogkörének csorbítását. Az indítványt a kormánypártok ellenvetés nélkül megszavazták.

Miután a független szakemberekből álló Költségvetési Tanács (KT) 2010. november végén kritikával illette a kormány által benyújtott 2011-es büdzsé tervezetét, Rogán Antal önálló indítványt nyújtott be a Parlamentnek. Az indítványt a kormánypártok ellenvetés nélkül megszavazták, így a KT működésére szánt pénz azonnal a töredékére csökkent. Ezt követően új törvényt fogadtak el, amely a tanácsot már csak látszatintézményként, a kormány bábtársulataként tartotta meg.

2010 augusztusában Orbán Viktor miniszterelnök váratlanul menesztette Nagy Zoltánt, a Gazdasági Versenyhivatal élén több mint tizenkét évig kifogástalanul, ám "pechére" pártsemlegesen munkálkodó elnökét. Helyette egy versenyjogban járatlan óbudai ügyvédet nevezett ki, akinek "szakmai" múltjáról máig csupán annyit tudni, hogy egykoron Orbán Viktor korábbi főtanácsadójának, Schmidt Máriának gazdasági társaságaiban tűnt fel.

A HM vezetésével 2010 májusában megbízott Hende Csaba a teljes honvédelmi vezérkar lefejezésével kezdte meg működését.

2010. július vége és 2010. szeptember vége között a Navracsics Tibor felügyelete alatt álló KIM mintegy 850 fős apparátusának több mint kétharmada lecserélődött. A mintegy hatszáz, mindenféle indoklás nélkül kirúgott köztisztviselő azóta sem tudja, mit ?vétett?, mindenesetre volt nap, amikor szó szerint százával rugdosták ki őket.

Miután 2011. március végén a Földrajzinév-bizottság szakmai szempontok miatt 20:1 arányban leszavazta a Ferihegyi repülőtér új nevének kormány által javasolt változatát, Orbán Viktor úgy rendelkezett, a továbbiakban a kormány dönt a földrajzi nevekről, ha azokhoz "kiemelt közérdek" fűződik. Előtte azonnali hatállyal felmondtak Dutkó Andrásnak, a bizottság elnökének?

A stílus maga az ember. A Fidesz-stílus pedig - ezek szerint - maga az embertelenség. Ráadásul, ami korábban csak szavakban mutatkozott meg, az elmúlt 10 hónapban konkrét kormányzati intézkedésekben ölt testet: az igazságtalan adórendszer, a munkanélküli ellátás, a táppénz és a nyugdíjak csökkentése, a különadók miatti drasztikus élelmiszer- és energiaár-drágulás, a gyógyszerár támogatások megvonása vagy a tankötelezettségi korhatár leszállítása jól érzékeltetik a kormány érzéketlenségét.

Az MSZP minden magyar embert arra kér, hogy keresse fel a saját lakóhelyéről a Parlamentbe bejutott Fidesz-KDNP-s képviselőt, és kérje számon rajta a tavalyi választási kampányban tett ígéreteit. Legalább ilyen fontos az is, hogy áprilisban minden magyar demokrata hallassa a hangját a kormány emberetlen politikája ellen szervezett utcai demonstrációkon, hiszen csak összefogással adhatjuk a kétharmados hatalom tudtára: nem ezt ígérték!

Török Zsolt,
szóvivő