mszp.hu | Belföld
2020. december 30. 16:47

A Fidesz 2020-ban csak a szegénységet tudta garantálni a nyugdíjasoknak

A Fidesz 2020-ban csak a szegénységet tudta garantálni a nyugdíjasoknak
Az Orbán-kormány a 2010-es hatalomra kerülése óta kifosztja a nyugdíjasokat.

Így volt ez idén is, 1,2 százalékos emeléssel szúrták ki a nyugdíjasok szemét, miután az idősek 10 hónapon keresztül hiteleztek a kormánynak azért, mert szándékosan alultervezik az inflációt minden évben. Az pedig már most látszik, hogy 2021-ben a kormány által kihirdetett 3%-os nyugdíjemelésnél nagyobb lesz az árak emelkedésének az üteme, mivel még az MNB is 3,6%-os inflációval számol jövőre.

A Fidesz ráadásul gyakorlatilag befagyasztotta a nyugdíjakat azzal, hogy áttért az inflációkövető nyugdíjemelés technikájára. Ez a módszer ugyanis arról szól, hogy ha valaki nyomorultul kevés nyugdíjból él, akkor garantálják neki, hogy a jövő évben is nyomorultul kevés nyugdíjból fog élni.

2020-ban az Orbán-kormány kudarcos válságkezelése miatt pedig még nehezebb helyzetbe kerültek a nyugdíjasok, mivel a vártnál is nagyobb mértékben csökkent a magyar gazdaság teljesítménye, az infláció pedig az egekbe szökött. A mindennapi megélhetés költségei pedig jövőre is növekedni fognak, ezért az MSZP elengedhetetlennek tartja a nyugdíjak nagyobb mértékű, legalább 4%-os emelését.

Ma Magyarországon közel 600 ezer olyan nyugdíjas él, akinek a havi nyugdíja nem éri el a 100 ezer forintot, és ők már képtelenek lépést tartani az árak drasztikus emelkedésével. A kormány azonban továbbra sem hajlandó lépni annak érdekében, hogy a nyugdíjasok lecsúszását megállítsa, pedig ők nemcsak a vírusnak, hanem a válságnak is fokozottan ki vannak téve. A Fidesz a tétlenségével csak egy dolgot tud garantálni az időseknek: a szegénységet.

Hazugság, hogy nincs pénz tisztességes nyugdíjakra hiszen, ha milliárdok jutnak stadionépítésre, propagandára, akkor az idős emberek biztos megélhetésére is kell jutnia elegendő pénznek!  Egyszerűen arról van szó, hogy a Fidesz-rezsim számára csak a választások közeledtével lesznek fontosak az idős emberek, a támogatásuk pedig egyszerűen csak egy kampányeszköz számukra! Álságos az a politika, amely csak kampányidőszakban tartja fontosnak az idősek megélhetését.

Az MSZP szerint azonban az időskori tisztességes megélhetés mindenkinek jár! Azt akarjuk, hogy egy nyugdíj se legyen alacsonyabb, mint a megélhetési minimum. Igazságossá kell tenni a nyugdíjemelés kiszámítását, és igazságossá kell tenni a nyugdíjemelés elosztását! Fel kell zárkóztatni az alacsony összegű nyugdíjakat, és csökkenteni kell a nyugdíjas társadalomban évről évre növekvő különbségeket.

A nyugdíjemelés igazságos kiszámítása azt jelenti, hogy az infláció mellett a bérek emelkedését is figyelembe kell venni (svájci indexálás). A nyugdíjemelés igazságos elosztása keretében pedig azt akarjuk, hogy egy átmeneti ideig minden nyugdíjas a svájci indexálás alapján kiszámolt nyugdíjemelésre szánt pénzből azonos összegben részesüljön. Ezzel a módszerrel a nyugdíjasok 98 százaléka a mostanihoz képest nagyobb nyugdíjemelést kapott volna!

Első lépésként az azonos összegű kifizetést már a februárban esedékes 53. heti nyugdíjnál el kellene kezdeni! A ma még aktívak számára pedig, olyan igazságos nyugdíjazási rendszert javaslunk, amely mind a rugalmas nyugdíjba vonulást, mind a méltányos induló nyugdíjat biztosítani tudja.

MSZP

Bővebb információ: Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság elnöke

Kapcsolódó párttagok