2011. március 07. 12:42

A Fidesz a félelem országát építi

"Aki mások jogfosztása és kitaszítása árán akar erős lenni, az valójában gyenge, és aki gyenge, az nem tud másnak erőt adni. Az nem teheti erőssé és naggyá Magyarországot" - mondta dr. Gurmai Zita az Magyar Szocialista Párt Nőtagozatának elnöke a párt nőnapi rendezvényén vasárnap Budapesten.

Köszöntőjében a baloldali politikus felidézte, hogy az első nemzetközi nőnap meghirdetése óta eltelt száz évben bámulatosan rövid idő alatt hihetetlenül sokat javult a nők helyzete, azonban az évszázados munka még korántsem ért véget: a nők férfiakkal való egyenlősége még mindig csak formálisnak tekinthető. Beszédében Gurmai Zita elfogadhatatlannak nevezte, hogy idős nőnek lenni ma Európában és Magyarországon is annyit jelent, mint szegény idős nőnek lenni.

A Nőtagozat elnöke szerint a nők helyzetét tovább rombolja a kormány társadalompolitikája: "Ma sajnos nem azért kell harcolnunk, hogy ténylegesen egyenlők legyünk. Ma már azért is fel kell lépnünk, hogy ne kelljen kevesebbel beérnünk, mint eddig" - hangsúlyozta.

A jelenlegi helyzetet értékelve Gurmai Zita bírálta a kormányt, mivel a Fidesz támadást indított a kiszolgáltatottak ellen, megkérdőjelezve a társadalmi szolidaritás és az emberi méltóság eszméjét. "Sosem láttunk még azonban olyan sikeres országot, melyben a kevesek jóléte és a sokak kitaszítottsága, kiszolgáltatottsága működött volna, vagy akár tartósan fenntartható lett volna. Sosem volt olyan sikeres ország, ahol a kirekesztés jussa ne a bukás lett volna" - zárta felszólalását a Nőtagozat elnöke.