mszp.hu | közlemény
2018. december 10. 14:29

A Fidesz a közleményében nem arra reagált, amit a két vezető MSZP-s politikus elmondott

A Fidesz közleménye azt hazudja, hogy az MSZP nem a munkavállalók, hanem a bankok oldalán állt. Az igazság ezzel szemben az, hogy a bankok profitját a Fidesz védi, hiszen egy 2015-ös EBRD-vel kötött kormányzati megállapodás értelmében a devizahitelesek megsegítése nem csökkentheti a bankok profitját. A kormány vállalta azt is, hogy nem hoz olyan szabályt, amely a bankok jövedelmezőségét veszélyeztetné, tehát a forintosítás költségeit sem kell állniuk a bankoknak. Továbbá a Fidesz-kormány a kilakoltatásokkal és a végrehajtásokkal szemben sem gördíthet semmilyen korlátot. Ezekből is világosan látszik, hogy a Fidesz meghajol a nagytőke előtt.
A Fidesz közleménye azt is állítja, hogy az MSZP kormányzása alatt a munkanélküliek száma elérte az egymilliót, ezzel szemben a Fidesz közel 800 000 új munkahelyet létesített. A valóság ugyanakkor az, hogy munkanélküliségi ráta a Fidesz kormányzása alatt 2010-2013 között volt a legmagasabb ez idáig. Még 2008-ban ez a ráta 7,9%-ot tett ki, 2010-re 11,3% emelkedett és még 2013-ban is 10,2% volt, tehát valamivel magasabb, mint a válság kiteljesedésének évében 2009-ben. Jelenleg valóban e ráta 3,7%-on áll, azonban a statisztikát kozmetikázza a kormány a közfoglalkoztatottak és a külföldön dolgozó magyarok számaival. Ez az arány elsősorban nem a kormányzati intézkedéseknek, hanem sokkal inkább a világgazdasági helyzetnek köszönhető. Ugyanis Németországban 3,3% Csehországban pedig 2,8% jelenleg a munkanélküliség.
 
A Fidesz közleménye szerint az MSZP-kormány a mostani személyi jövedelemadó kulcs kétszeresével sarcolta a lakosságot. Ez azonban a progresszív adó felső kulcsa volt, miközben az alacsony jövedelműek az adójóváírás következtében lényegében adómentességet élveztek. Az egykulcsos adóval a Fidesz „mint közismert” csak a magas jövedelműeknek kedvezett, és ezzel egyidejűleg megszüntette az adójóváírást, megsarcolva az alacsony jövedelműeket.
 
A Fidesz célja ezen közleményével is a közvélemény megtévesztése.
 
MSZP