2011. július 23. 14:36

A Fidesz a munkaadók szabadprédájának veti oda a melósokat

Teljes kiszolgáltatottság a munkaadók kénye-kedvének, drasztikus jövedelemcsökkenés, utcára tett kismamák és néhány évvel a nyugdíj előtt elbocsájtott, munkában megfáradt idős emberek tömegei.

Ezt fogja eredményezni, ha Orbán Viktor kormánya elfogadja a Munka törvénykönyvének most kiszivárogtatott, gyalázatos tervezetét.

Azon szerencsés munkavállalók közé tartozom, akik 25 éve dolgoznak három műszakban ugyanannál a cégnél. Néhány életszagú, gyakorlati példával szeretném bemutatni, mennyire durván sértenék a melósok érdekeit, jogait a tervezett módosítások.

Amikor más az igazak álmát alussza, cégünknél emberek százai dolgoznak. A jelenlegi szabályozás szerint ezért 50%-os műszakpótlék illeti meg őket. A tervezetben 15%-os bérpótlék szerepel. A délután végzett munkáért 20%-os műszakpótlékot kapnak. A Fidesz ezt teljesen elvenné. Havi szinten ez több tízezer forintos jövedelemcsökkenést eredményez.

A "családbarát" kormány családok ezreit fogja a katasztrófa szélére sodorni azzal, ha lehetővé teszi a munkáltatók számára, hogy rendkívüli felmondással szüntessék meg a munkaviszonyukat egyebek között a táppénzen lévőknek, a várandós kismamáknak, a lombikbébiprogramban résztvevőknek, a gyesen, gyeden lévő anyukáknak, valamint azoknak a dolgozóknak, akiknek legkisebb gyermeke még nem érte el a hároméves kort.

A jelenlegi szabályok szerint kollektív szerződésben pozitív, a munkavállalóra nézve kedvező irányban eltérhetnek a Munka törvénykönyv előírásaitól. A Fidesz tervei szerint a jövőben ezt a munkavállalók érdekeit semmibe véve, negatív irányban is megtehetik, elsődleges szempontnak véve, hogy a bérezéssel kapcsolatos szabályozást a munkáltató sajátosságaihoz, gazdasági helyzetéhez igazíthassák. Persze ahhoz, hogy ezeket a gátlástalan intézkedéseket zökkenőmentesen végre tudják hajtani, a szakszervezetek érdekvédelmi munkáját is el kell lehetetleníteni. Törvényben biztosítják a munkáltatók nyertes pozícióját. Ugyanis csak véleményt cserél (konzultál) a munkáltató és az üzemi tanács, illetve a szakszervezet.

A folyamatban lévő konzultáció kezdetétől számított hetedik napon megállapodás hiányában a munkáltató a konzultációt berekesztheti.
A munkáltató nem köteles tájékoztatást adni vagy konzultációt folytatni, ha ez olyan tény, információ, megoldás vagy adat nyilvánosságra kerülésével járhat, amely a munkáltató jogos gazdasági érdekeit, illetve működését veszélyeztetné.

A javaslat megszünteti a szakszervezeti tisztségviselők munkajogi védettségét az egyenlő bánásmód elvére hivatkozva. Hát igen, a Nemzeti Együttműködés kormánya egyenlően elbánik mindenkivel.

Komjáthi Imre,
az MSZP Országos Választmányának tagja