mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. július 09. 11:47

A Fidesz a munkanélkülieken spórol miközben állami pénzből dőzsölnek az oligarchái – meg kell hosszabbítani az álláskeresési járadék időtartamát

A GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzése szerint a Fidesz 2020-ban gyakorlatilag az összes akkori álláskereső akár teljes éves ellátását is finanszírozhatta volna, ha akarta volna. A számok azt mutatják, hogy a munkaerőpiaci járulékokból származó bevételekből bőven futotta volna a munkanélküliek támogatására, az álláskeresési járadék időtartamának 9 hónapra való emelésére, amit az MSZP hosszú hónapok óta követel.

A Fidesz tíz évvel ezelőtt döntött úgy, hogy a 9 hónapon át járó álláskeresési járadék időtartamát lecsökkenti 3 hónapra, amivel ez lett a legrövidebb ideig nyújtott támogatás az Európai Unióban, de világviszonylatban is a sereghajtók között van. A kormány ráadásul még a válság alatt is a munkanélküliek támogatásán spórol, miközben gazdaságvédelemre hivatkozva több ezer milliárdot szór szét az oligarchák támogatására és a propagandára.

Számszerűen kimutatható, hogy a kormánynak megvolt a pénze a segítséghez. Így a Fidesznek csak támogatnia kellett volna az MSZP javaslatát az álláskeresési járadék időtartamának meghosszabbításáról, ehelyett Orbánék inkább hagyták, hogy százezrek élete menjen tönkre.

Az MSZP továbbra is azt ígéri amennyiben jövőre miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely alakíthat kormányt, akkor egy olyan Magyarországot hozunk létre, amelyben az emberek segítséget és esélyt kapnak, ahol a munkájukat elvesztőknek nem fordítanak hátat.

Az MSZP „Kormányváltást, Korszakváltást” című előválasztási programjában kiemelt helyen szerepel a munkanélküliek támogatása. Úgy gondoljuk, hogy az államnak kötelessége gondoskodni azokról, akik nehéz helyzetbe kerültek, ezért az MSZP a kormányváltást követően az álláskeresési járadék időtartamát meghosszabbítja 9 hónapra, az összegét pedig megemeli úgy, hogy az nem lehet alacsonyabb, mint 100 ezer forint.

MSZP

Bővebb információ: Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese