2012. szeptember 11. 13:03

A Fidesz a nyugdíjemelés kapcsán sem tartja be a szavát

Tegnap ismét bebizonyosodott, hogy az Orbán-kormány az emberek mindennapi gondjait semmibe veszi. Bármit mondanak, tegnap feketén-fehéren kiderült: sem a nyugdíjasok, sem az egészségkárosodottak, sem a fiatalok problémája nem érdekli őket.

Világossá vált az is, hogy a Fidesz-frakció tagjaiba sem szorult több szociális érzékenység, mint a kormányba.

A szociális bizottság tegnap három szocialista javaslat tárgysorozatba vételéről döntött. Az MSZP-frakció indítványai közül az első a nyugdíjasok védelméhez, a nyugdíjak reálértékének megőrzéséhez szükséges intézkedésről szólt. Arra kértük a kormányt, hogy a mindenkori nyugdíjemelések mértékét megalapozó infláció kiszámítása a nyugdíjas fogyasztói kosár alapján történjen.

Orbán Viktor a nyáron még azt mondta, ”átgondolásra és megfontolásra érdemesnek tartja” a nyugdíjas szervezetek azon javaslatát, hogy a nyugdíjasok által leginkább fogyasztott alapvető élelmiszerek, háztartási termékek, gyógyszerek és rezsiszolgáltatások árváltozásait nagyobb arányban vegyék figyelembe. Tegnap kiderült, a kormány tárgyalni sem hajlandó a civil szervezet javaslata alapján készített indítványunkról, de a bizottság Fidesz-KDNP-s többsége sem támogatta előterjesztésünket.

Bizonyítja ezt, hogy a korábbi járadékosok özvegyi nyugdíjának felére csökkentése ügyében sem tettek egy lépést sem. A rendszerhibának nevezett változást törvényi szinten kellene szabályozni, ám ennek nyoma sincs, hiába ígértek módosítást. Ezután felmerül a kérdés, mit ér, ha Orbán Viktor azt mondja, hogy ”a kormány valóban elkötelezett, hogy az ország megújítása mellett a nyugdíjak értékét, egyben az idős emberek biztonságérzetét is megőrizze”?

A másik két szocialista javaslatnál a kormány már nem is képviseltette magát. Ezek egyike a rokkantnyugdíj átalakítása miatt az érintettek szociális biztonsága érdekében szükséges feladatokról szólt. Arra kértük a kormányt, hogy készítse elő azokat a szabálymódosításokat, amelyek megállítják a megváltozott munkaképességű emberek elszegényedését és azok esetében, akiknél ez lehetséges, segítsék elő az eredményes rehabilitációt. Továbbá azt szerettük volna elérni, hogy a kormány folytasson valódi párbeszédet az érintettekkel annak érdekében, hogy a méltatlan és jogtipró szabályozást felülvizsgálják.

Harmadik indítványunkban az állami gondozásból kikerült és kikerülő fiatalok lakhatással összefüggő problémáira hívtuk fel a figyelmet. Sajnos ezt sem támogatták a bizottság többségét adó kormánypártok.

A szocialista párt az ”Ajánlat Magyarországnak” vitairat kapcsán zajló párbeszéd keretében folyamatosan figyelemmel kíséri és vizsgálja azokat a problémákat, amelyek az emberek mindennapjait megnehezítik. A bizottság tegnapi ülésén három társadalmi csoportot érintő javaslatunk is a nemzeti együttműködés süllyesztőjében landolt. Világos, hogy törekvésünkben a kormánypártok nem támogatnak minket.

Varga László,
országgyűlési képviselő,
az MSZP elnökségi tagja