2012. július 09. 17:34

A Fidesz a romániai események kapcsán saját magát bírálja

"A Fidesz már sokadik alkalommal bírálja saját politikáját, az Orbán kormány antidemokratikus lépéseit, a médiaszabadság korlátozását a romániai események kapcsán. Örömteli, hogy más országban a Fidesz már észreveszi a demokráciaellenes lépéseket, de sajnálatos, hogy ez nem jár együtt saját hibáik beismerésével, az antidemokratikus lépések visszavonásával. A Fidesz megszólalása ezért teljesen hiteltelen.

Ahogy a magyar médiatörvényt, az alkotmányozás folyamatát és az Orbán kormány antidemokratikus lépéseit érintő kritikák kapcsán is kiemeltem: az Európai Unióban ki kell építenie azt az ellenőrző rendszert, amely lehetővé teszi a tagállami antidemokratikus lépések objektív értékelését. Jelenleg hiányzik az EU demokrácia-mérő, ellenőrző mechanizmusa, és ez megnehezíti az uniós fellépést mind az Orbán kormány, mind a romániai események kapcsán" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője.

A Néppárti Frakció romániai helyzetre vonatkozó múlt heti kezdeményezése kapcsán, Balla Mihály, a Külügyi Bizottság mai közleményére reagálva a delegációvezető kiemelte, azt nem az MSZP-s EP képviselők, hanem a jobboldali többségű Európai Parlament utasította el.

"Az Orbán kormány antidemokratikus politikáját minden mértékadó politikai erő, a jobboldali Angela Merkel és Nicolas Sarkozy kormányfők, az Európai Bizottság elnöke, számos más európai és amerikai vezető politikus, az EBESZ, az Európa Tanács, a Velencei Bizottság és a teljes nemzetközi sajtó bírálta.

A Fidesz ugyan az Európai Parlament és az uniós intézmények nyomására több hibát kijavított, de messze nem eleget. Remélem, hogy végre a Fidesz is támogatni fogja azt, hogy legyen állandó demokrácia-monitoring, amelynek létjogosultságát mind a romániai helyzet, mind az Orbán kormány tevékenysége indokolja. Bízom benne, hogy ezzel érvényt lehet szerezni az EP három állásfoglalásában megfogalmazott, jogos kritikáknak is" - mondta a szocialista delegációvezető.

Tabajdi Csaba hozzátette: "az MSZP és a szocialista európai parlamenti képviselők számára Románia kapcsán a legfontosabb az ott élő másfél milliós magyar nemzeti közösség érdekei. Ha ezt a Fidesz is komolyan gondolná, akkor a magyar néppárti európai parlamenti képviselők eljöttek volna a Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup vezetésemmel megtartott június 14-i ülésére. Az ülésen az erdélyi magyarság kisebbségi jogainak tiszteletben tartására szólítottuk fel a Ponta-kormányt. Ennek a fellépésnek köszönhetően a Ponta-kormány állandó, intézményesített párbeszédbe kezdett az erdélyi magyarság politikai vezetőivel."