mszp.hu | Belföld | oktatás pisa-felmérés
2017. február 05. 11:01

A Fidesz a szegényekre fogja a rossz oktatási eredményeket is

A Fidesz a szegényekre fogja a rossz oktatási eredményeket is
Újabb közoktatási államtitkár vérzett el a Fideszben, már számon tartani is nehéz, hányadik. Az állandósult személycserék pontosan mutatják, mennyire életképtelen és életidegen a Fidesz oktatáspolitikája. A butaságot nem lehet azzal kijavítani, ha valaki más folytatja ugyanazt. Ötven éve lejárt, korszerűtlen elvek és ötletek nem működnek a XXI. században.
A PISA-felmérések lesújtó eredményei nem csak egy államtitkár munkáját minősítik, hanem Orbán Viktortól Palkovics Lászlóig minden kormánytagét. A Fidesz cinizmusa új fokozatra kapcsol, amikor saját hibáik elismerése helyett a rossz eredményeket egyszerűen ráfogják a szegényekre. Ennél embertelenebb magatartás kevés van.
 
Miközben az oktatás célja többek között épp a különbségek kompenzálása lenne. A rossz eredmény valójában az oktatási rendszer hibája. A XXI. századi oktatás a készségek fejlesztéséről, a gyerekek felemeléséről, esélyteremtésről, digitális tudásról és nyelvismeretről szól. Arról, hogy minden gyermek tehetsége kiteljesedjen, megtanuljon eligazodni a világban, függetlenül attól, honnan jön.
 
A Fidesz nádpálcás iskolája az idők végezetéig a rossz eredményeket fogja szállítani, bárki is az aktuális köznevelési államtitkár. Amíg a Fidesz van kormányon, egyre nagyobb lesz a lemorzsolódás, növekedni fog a funkcionális analfabéták száma és a magyar gyermekek egyre rosszabbul fogják magukat érezni az iskolákban, miközben egyre gyengébb eredményeket fognak elérni.
 
Azért kell a Fideszt leváltani, hogy modern, XXI. századi oktatást építsünk: olyat, amelyben a szülőknek nem kell este 9 óráig a könyv fölé görnyedni gyermekeikkel, és nyugodtan engedhetik el őket az iskolákba, mert ott jól érzi magát gyermek és tanár egyaránt.
 
MSZP
Kunhalmi Ágnes, a Kulturális bizottság alelnöke

Kapcsolódó párttagok