2012. június 04. 17:41

A Fidesz a szélsőségek megerősödésében érdekelt

Az MSZP által benyújtott, a Szélsőséges megnyilvánulásokat meghatározó és a későbbiekben szankcionáló parlamenti etikai bizottság felállításáról szóló előterjesztés tárgysorozatba vételét hónapokig nem engedélyezte a Fidesz. Mikor Orbán Viktor végre szabad utat adott, a fideszes Berényi László módosító javaslatokkal megakadályozta a parlamenti bizottság létrehozását. A cél egyértelmű volt: a Fidesz elemi érdeke, hogy a szélsőségek Magyarországon fennmaradhassanak, megerősödhessenek, velük folyamatosan összejátszik, őket rendszeresen és hallgatólagosan támogatja.

 

Az MSZP hiába kísérelte meg újra az állandó etikai bizottság létrehozását egy zárószavazás előtti módosító indítvánnyal, a Fidesz ezt is leszavazta. Mára mindenki előtt nyilvánvalóvá vált, hogy a Fidesz kriminalizálni akarja a kérdést és erkölcsi felelősség alapján történő elbírálás helyett jogi útra kívánja terelni az ilyen megnyilvánulásokat. 
 
Ezzel egyrészt az a baj, hogy a korábbi esetekben az ügyészségek semmilyen eredményt nem tudtak felmutatni, ahogy Orbán Viktornak sem sikerült ”pár taslival hazazavarni” a szélsőséges elemeket. Másfelől mélyen antidemokratikus, hogy az erkölcs fölé akarják emelni a jogot, holott az fordítva igaz. Arról már nem is szólva, hogy a parlamenti pártok képviselőinek sokkal nagyobb mértékben kellene ügyelniük az erkölcsileg is megfelelő magatartásra, mondanivalókra. 
 
A Fidesz ezzel a tettével elismerte, hogy összekacsint a szélsőséges eszmék képviselőivel, őket ezzel a kiskapuval igyekszik megmenteni a felelősségre vonás, a szélsőséges megnyilvánulások azonnali megtorlása alól. A Fidesz ezzel megengedte, hogy a Parlamentben lehessen Horthy-kultuszt gerjeszteni, lehessen irredenta eszméket terjeszteni, lehessen holokauszttagadó ideológiákra épülő beszédeket mondani a köztévé nyilvánossága előtt. 
 
Ez összejátszás, hallgatólagos támogatása a szélsőségeknek, bár Kövér László kijelentései már túllépik a hallgatólagos jelzőt, ahogy Orbán Viktor és a Fidesz is ezt tette, amikor megvédte a pártjuk választmányi elnökét, a házelnök urat. Nem csoda, hogy a Spiegel is elég határozott véleményt formált Orbán Viktorról és a Fideszről.
 
Az MSZP számára az ilyen módon értelmetlenné vált és eredeti irányától elfordított, értelméből, tartalmából kiforgatott határozat ebben a formájában igaz demokrataként, európai értékeket magáénak valló pártként vállalhatatlanná vált. Az MSZP továbbra is abban érdekelt, hogy Magyarországon ne juthasson a szélsőséges eszme ilyen könnyen propagandához, ahogy azt a Fidesz megteremtette számukra.
 
Mesterházy Attila,
elnök-frakcióvezető
 
Steiner Pál,
az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság tagja,
országgyűlési képviselő
 
Harangozó Gábor,
a Külügyi bizottság tagja,
országgyűlési képviselő