mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 20. 15:18

A Fidesz akár kétes eszközökkel is visszaszerezné a XVIII. kerületet

A Fidesz akár kétes eszközökkel is visszaszerezné a XVIII. kerületet
Lemondott a XVIII. kerületi Fidesz elnöke, miután kiderült, hogy 5 millió forintot ajánlott az MKKP jelöltjének, hogy induljon el a 2024-es önkormányzati választáson – erről beszélt Kunhalmi Ágnes a választókörzet egyéni országgyűlési képviselője, az MSZP társelnöke az Egyenes Beszéd kedd esti adásában. Kunhalmi Ágnes szerint a Fidesz mindent megtesz, hogy visszaszerezze a kerületet, akár kétes eszközök árán is, de ez nem helyi sajátosság kizárólag.

Kamupárt-hegyek jöttek létre a XVIII. kerületben az elmúlt években, azzal a céllal, hogy a választásokon összezavarják a szavazókat, és véletlenül rossz helyre húzzák be az X-et. Amióta Kunhalmi Ágnes indulója a XVIII. kerületnek, egyre több ilyen kamupárt jött létre, hogy a Fidesz megossza velük az ellenzéki szavazótábort. 2014-ben ezzel tudtak választást nyerni, akkor Kunhalmi Ágnes mindössze 56 szavazattal maradt alul a fideszes jelölttel szemben. Akkor a szakértők, akik monitorozták a magyar választásokat, pont a XVIII. kerületet hozták példaként, hogy a kamupártokon eldőlhet egy választókörzet sorsa, és ezzel akár a kétharmad is.

Kunhalmi Ágnest többen is megkeresték a választások után, hogy rá akartak szavazni, de megzavarta őket, a szavazólapon szereplő kamupártok sora. Ebből is látszik, hogy a Fidesz elérte a célját ezzel, mindenféle nemtelen eszközt bevet a siker érdekében. Az MKKP nem kamupárt, de a most kibukott eseten is látszik, hogy milyen komoly ez a probléma, ami egyébként nem csak XVIII. kerületi sajátosság, hanem országos jelenség. Az ilyen kétes eszközök bevetése, az ellenzék megosztása, a kamupártok létrehozása, ez maga a Fidesz – mondta az MSZP társelnöke.

Kérdésre reagálva elmondta, az MSZP támogatja Karácsony Gergely újraindulását a főpolgármesteri székért, de csak bizonyos feltételekkel. Az MSZP-nek kemény feltételei vannak a saját indulóival szemben is például Őrsi Gergellyel, Nemény Andrással, Tóth Józseffel, akik mind-mind baloldali politikában hisznek, aszerint vezetik a kerületet vagy a várost. Nem csak szavakban kell demokratának lenni, szociális államban hinni, bérlakás programot megvalósítani, segíteni az embereknek. „Azt gondolom, hogy Gergely nem vizsgázott rosszul Budapest főpolgármestereként, főleg, hogy nagyon nehéz éveket tudhat maga mögött minden polgármester.” Az ellenzéki vezetőknek nagyon sok munkába kerül, hogy ilyen kormányzati elvonások mellett is működnek a települések, elviszik a szemetet, van tömegközlekedés.

Kunhalmi Ágnes emlékeztetett, hogyan lobbiznak például Tüttő Katáék azért, hogy az uniós források közvetlen a településekhez érkezzenek, ne pedig az államkasszába. Kedden délután az MSZP politikusai egy fórumon is arról beszéltek, hogy el kell érni az Uniónál, hogy a források közvetlenül a településekhez jussanak.

Kapcsolódó párttagok