Belföld | közlemény szegényellenesség
2013. március 12. 16:38

A Fidesz az alkotmányba emelte a szegényellenességet

Egy valódi demokráciában nem létezik nemzetpolitika a társadalmi szolidaritás programja nélkül. Európában rohamosan terjed a diszkrimináció egy új formája, a szegényellenesség. Erre a jelenségre hívta fel a figyelmet Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője ma Strasbourgban a szélsőségek és az idegengyűlölet erősödéséről rendezett európai parlamenti vitában.

"A szegényekkel szembeni fellépésre láthatunk példát a magyarországi alkotmány módosítása kapcsán is, amikor a hajléktalanokat, mint szegény embereket megpróbálják az alkotmány szintjén kriminalizálni." - hangsúlyozta a magyar szocialista politikus.

A rasszizmus és az idegengyűlölet terjedése, a szélsőségek megerősödése,a gyűlöletkeltés bármilyen formája ellen közösségi szintű fellépésre van szükség. "Kérem Viviane Reding asszonyt, a Bizottság alelnökét, hogy korábbi javaslatának megfelelően mielőbb jöjjön létre az Európai Unióban egy igazságügyi ellenőrző, monitoring mechanizmus, egy "igazságügyi szemeszter" az európai demokráciák állapotának vizsgálatára." - mondta a szocialista delegációvezető.

Tabajdi hozzátette: rendkívül fontos, hogy mit tesznek az európai kormányok a gyűlöletbeszéd visszaszorítása érdekében. "Biztosítanunk kell, hogy a tagállamokban mindenkor tartsák be az európai alapértékeket. Egyszerre kell újjáépítenünk a jobboldal megszorításai által lebontott szociális párbeszédet, és kidolgoznunk új, a társadalom szemében hiteles válaszokat az egzisztenciájukban elbizonytalanodott bérből és fizetésből élők foglalkoztatási gondjaira. Aki csak fél szívvel lép fel a kirekesztéssel szemben, az valójában hozzájárul a szélsőséges eszmék megerősödéséhez. " - zárta felszólalását a magyar szocialisták brüsszeli vezetője.