mszp.hu | Belföld
2023. november 27. 09:47

A Fidesz az ellenzék ellehetetlenítésén dolgozik

A Fidesz az ellenzék ellehetetlenítésén dolgozik
Az MSZP és a DK megállapodásáról, a jövő évi választásokról, valamint az ellenzéki együttműködésről is beszélt Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke a Klubrádió pénteki Megbeszéljük című műsorában.
A DK és az MSZP között együttműködési megállapodás született a jövő évi választásokra vonatkozóan. Az MSZP azt szerette volna, hogy a megállapodás teljes körű legyen, minden demokratikus ellenzéki párt részvételével – ez azonban nem jöhetett össze – ezért kétoldalú megállapodásokat kell kötni. 
 
Az uniós választásokon a vetélkedés immáron sárdobálássá fajult – ettől akarta óvni az MSZP az ellenzéket. Kunhalmi Ágnes elmondta, hogy a megkötött megállapodás a jelenleg hivatalban lévő polgármesterek újraindulásának DK általi támogatásáról is szól, ami az MSZP számára fontos, hiszen a szocialistáknak van a legtöbb megválasztott polgármestere.  Cserébe pedig az MSZP is támogatja a DK hivatalban lévő polgármestereinek újraindulását. Az MSZP társelnöke kifejtette, hogy a megállapodás ennél többről is szól, hiszen olyan településekre és kerületekre is kiterjed, ahol a regnáló polgármester jelenleg még fideszes. 
 
Kunhalmi Ágnes elmondta, hogy a jelenlegi kétoldalú megállapodás mellett várható, hogy az MSZP fog még kötni további megállapodásokat, hiszen több ellenzéki párttal is előrehaladott szakaszban vannak a tárgyalások. 
 
Az MSZP-ben jelenleg még nem született döntés a főpolgármester tekintetében, azonban az egyeztetések közel vannak a megállapodásokhoz. „Gergelyt egy baloldali főpolgármesternek tartjuk, azokat az értékeket képviselte, amelyeket az MSZP képvisel” – fogalmazott Kunhalmi Ágnes. 
 
A műsorban szó volt a Momentummal való esetleges együttműködésről is. „Nagyon nehéz a Momentummal, az a helyzet” – érvelt az MSZP társelnöke. A Momentum olyan regnáló, inkumbens, hivatalban lévő polgármesterekkel szemben akar jelöltet állítani, akik demokratikus, ellenzéki polgármesterek, akiknek egyszer már sikerült elnyernie a választók bizalmát. Ez teljesen érthetetlen, a Momentum ezzel a szándékával csak a Fidesz malmára hajtja a vizet. 
 
Karácsony Gergely főpolgármester is kiállt a zuglói polgármester, Horváth Csaba mellett, aki az MSZP polgármestereként sikeresen vezeti a kerületet és közvélemény kutatások is igazolják, hogy a választópolgárok elégedettek a munkájával. A Momentum jelenlegi tevékenysége miatt – még ha lesz is megállapodás – önkormányzati képviselői helyeket veszíthet az ellenzék. 
 
Nem azokon a helyeken kellene a közös indulást kockáztatni, ahol sikeres ellenzéki városvezetés van, hanem olyan helyekre kellene koncentrálni, ami az ellenzék számára nyerhető lenne, mint például Csepel. 
 
Az ellenzéknek nem egymás eltiprásával kellene foglalkozni, különösen akkor, amikor a szuverenitásvédelmi törvénnyel az ellenzék ellehetetlenítésén dolgozik a Fidesz. 
A teljes együttműködés melletti MSZP-s érveket, ma már az ellenzéki közvélemény döntő többsége is magáénak vallja. Egy közös EP listával meg is lehetne verni a Fideszt, egy ilyen siker esetén pedig 2026-ban nem a kétharmad esetleges lebontására, hanem a tényleges ellenzéki győzelemre is nyílna esély. 
 

Kapcsolódó párttagok