MTI/mszp.hu | Belföld | oktatás | Oktatás
2017. május 18. 14:50

A Fidesz az oktatással is növeli a társadalmi különbségeket

A Fidesz az oktatással is növeli a társadalmi különbségeket
Az MSZP szerint a 2018-as költségvetésben is visszaköszön, hogy az oktatáson keresztül is a társadalmi különbségek tudatos növelése a Fidesz célja.
Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke csütörtökön Budapesten azt mondta, az MSZP "a mérhetetlen igazságtalanságok csökkentése érdekében" módosítócsomagot nyújtott be az oktatási költségvetéshez. Ismertetése szerint további 250 milliárd forintot fordítanának oktatási támogatásokra.
    
Kifejtette: jövőre az idei 160 ezer helyett 200 ezer forint lesz az egyházi iskolákba járó gyerekek után a támogatás, miközben az állami iskolákba járó gyerekek után járó csökkeni fog - idén 61 ezer forint volt, jövőre 58 ezer forint lesz.
    
Kunhalmi Ágnes közölte, ezt diszkriminációnak tartják és azt kezdeményezik, hogy mindkét iskolatípus esetén ugyanakkora legyen a támogatás.
    
A képviselő elmondta, plusz 20 milliárd forintot fordítanának a pedagógusok esedékes béremelésére és az állami fenntartású iskolák biztos finanszírozására.
    
Kitért arra is, egymilliárd forinttal emelnék meg az alapítványi és magániskolák támogatását.
    
Hozzátette: a fogyatékos emberek esélyegyenlőségét elősegítő programokra szánt 260 millió forintot 400 millió forintra emelnék és az autistaotthonok kialakítására fordítható 190 millió forintot 300 millió forintra növelnék.
    
Kunhalmi Ágnes kérdésre elmondta, hogy módosító indítványaik a "kormányzati luxuskiadásokból", például a Miniszterelnökség budai Várba költözéséből csoportosítanák át a szükséges forrásokat az oktatás területére.
 

Kapcsolódó párttagok