2012. március 08. 10:22

A Fidesz bevált módszerek szerint dolgozik

Az Európai Bizottság tegnapi döntése alapján a bírák kényszernyugdíjazásának ügyében a kötelezettségszegési eljárás a következő szakaszába lépett. A Fidesz a bírák nyugdíjkorhatárának csökkentésével kapcsolatban ugyanazt a játékot játssza, mint korábban a kormánytisztviselők indokolás nélküli, azonnali elbocsátásával.

Akkor is tudta mindenki, hogy a jogszabály alkotmányellenes. De mire az ezt megállapító határozatát az Alkotmánybíróság meghozta, a Fidesz már minden, számára megbízhatatlan embert kirúgott, s helyükbe kinevezte saját, megbízható embereit. A jogszabály ezután már bőven hatályát veszthette. Ugyanezt készülnek eljátszani a bírákkal is.

Mire a kötelezettségszegési eljárás lezárul, az érintett bírák régen nyugdíjba vonulnak, s helyüket az Orbán család barátja, a fideszes EP képviselő felesége, Szájerné Handó Tünde egyszemélyi döntése alapján mások töltik majd be. Bármilyen határozat is születik majd a kötelezettségszegési eljárás végén, az eredeti állapotot helyreállítani már lehetetlen lesz.

Mostantól már csak a kinevezendő bírák állhatatosságában, és szakmai becsületében bízhatunk, amiben eddig az elmúlt két évtizedben nem kellett csalódnunk. A Fidesz és emberei mindent megtettek már a bírósági hatalmi ág uralmuk alá hajtásáért. Ne tévesszen meg senkit a kormányzati kommunikációs stáb Tusinger elvtársainak jól felépített szövege!

A bírák nyugdíjügye nem elvi, hanem gyakorlati kérdés. Nem Magyarország, hanem a Fidesz érdekeiről szól. Olyan módszer, mint ahogy egyes bűnözők gondolkodnak. Tudják, hogy elítélik őket, de inkább leülik a büntetést, mert ha szabadulnak, kint várja őket a pénz. Csak itt még a büntetést is más üli majd le. Nekik megéri. Orbánnak megéri. Az országnak viszont nem.

Ezért nyomatékosan felszólítjuk a kormányt, hogy haladéktalanul módosítsa az Alaptörvény bírák nyugdíjazására vonatkozó rendelkezéseit!

Bárándy Gergely,
országgyűlési képviselő