mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. június 27. 10:27

A Fidesz brüsszeli háborúja miatt a Tungsram dolgozói is áldozattá válnak

A Fidesz brüsszeli háborúja miatt a Tungsram dolgozói is áldozattá válnak
Elutasító választ küldött az elbocsátott Tungsram-dolgozók átfogó megsegítése érdekében lehívható uniós programmal kapcsolatos javaslatunkra a Technológiai és Ipari Minisztérium, ezzel egyértelművé tették: számukra a Brüsszellel való értelmetlen és káros háború sokkal fontosabb, mint a bajba került magyar munkavállalók minél hatékonyabb megsegítése.

Mint ismert, a Tungsram-cégcsoport az idei évben közel 1800 embert kénytelen elbocsátani a válság miatt. A kormány azt állítja, hogy minden segítséget megad az elbocsátásban érintett dolgozóknak ahhoz, hogy mihamarabb újra munkába állhassanak.

Ehhez képest hiába fordultunk az illetékes szaktárcához annak érdekében, hogy a magyar kormány hívjon le egy jelentősebb összeget az Európai Globalizációs Alapból az érintett munkavállalók átképzésére, bérkiegészítésére, vagy akár önálló vállalkozásuk elindításának támogatására. Akár többmillió euró is lehívható lenne ebből az alapból, a magyar államnak mindössze a támogatási projekt tizenöt százalékát kellene finanszíroznia. A kormány azonban – amely egyedüliként jogosult ebből az uniós pénzügyi alapból forrást igényelni – nem hajlandó erre.

Koncz Zsófia miniszterhelyettes megkeresésünkre ugyanis azt állította: a kormány rendelkezik forrásokkal az esetleges leépítések kezelésére és jelenleg is vannak olyan uniós programok, amelyekből segíteni tudják az érintettek elhelyezkedését.

Legyen tehát világos: a kormánynak lehetősége lenne többmillió eurónyi uniós támogatást lehívni a tömegesen elbocsátott dolgozók közvetlen megsegítésére, azonban nem hajlandóak lehajolni a brüsszeli mentőövért.

Végtelenül szomorú, hogy a magát családbarátnak nevező kormány ennyire érzéketlen a bajba kerülő családokkal. Igaz ugyanakkor, hogy nehezen várható más magatartás egy olyan kormányzattól, amely a tehetősek jogos és kiemeltebb közteherviseléséről beszél válság idején, de a kormánypártok kegyéből gazdagodó uraságoktól és vagyonhalmozóktól már egy fillér extravállalást nem szed be.

Komjáthi Imre,
az MSZP elnökhelyettese, országgyűlési képviselő

Ujhelyi István,
az MSZP EP-képviselője

Kapcsolódó párttagok