mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Oktatás
2021. augusztus 30. 13:36

A Fidesz csak egy dolgot tud garantálni a kezdő tanároknak: 920 forintos órabért

Novák Katalin szerint a pedagógusok béremelése nem időszerű, mert a gazdaság helyzete most nem ad lehetőséget rá. Ez azonban csak egy álságos és képmutató magyarázkodás, miután a pénzügyminiszter két hete még azzal büszkélkedett, hogy „a magyar gazdaság teljesítménye meghaladta a járvány előtti szintet, ami azt is jelenti, hogy a gazdaság újraindítása Magyarországon az egyik leggyorsabb az Európai Unióban”.

Az Orbán-kormány spórol a tanárokon és át is verte őket, mivel az ígéretek ellenére a pedagógus bérek vetítési alapját nem kötötte a mindenkori minimálbérhez. Ennek következtében pedig egy kezdő pedagógus órabére alacsonyabb, mint egy diákmunkásé. Így pedig egyre kevesebben akarnak egy közel sem modern, kicsit sem támogató rendszerben nettó 150 ezer forintos kezdő fizetésért dolgozni.

A Fidesz azzal, hogy mostohán kezeli a tanárokat, árt az oktatás színvonalának, aminek a legnagyobb vesztesei a tanulni vágyó fiatalok. A felnövekvő nemzedékeknek egy korszerű, sokszínű, értékteremtő oktatási rendszerre van szükségük, amely nem létezhet megbecsült és jól megfizetett pedagógusok nélkül! Éppen ezért jóvá kell tennünk a Fidesz által okozott károkat az oktatás területén.

Amennyiben 2022-ben az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely alakíthat kormányt, akkor a kormányváltást követően a pedagógusbérek vetítési alapját hozzá fogjuk rendelni a mindenkori minimálbérhez.

MSZP