mszp.hu | Belföld | közlemény Fidesz mezőgazdaság
2014. március 07. 14:49

A Fidesz csak magával akar egyeztetni

Nagy Tamás, a MOSZ elnöke csütörtökön aggodalmának adott hangot, hogy a mezőgazdaságban zajló folyamatok rossz irányt vettek, és európai statisztikai adatokkal alátámasztva értékelte a mezőgazdaság teljesítményét. Helyzetértékelése nem politikai természetű volt, hanem korrekt, szakmai alapú.

Éppen ezért megdöbbentő a Fidesz reakciója. A kormánypárt ahelyett, hogy épeszű magyarázatot adna arra, hogy az egykor világhírű magyar mezőgazdaság hogyan csúszhatott az elmúlt három évben a 28 európai országból a 24. helyre, durva politikai támadást indított az érdekképviselet ellen.

Tény, hogy a MOSZ egyik vezetője volt a korábbi kormány szakállamtitkára, de nem azért kapta ezt a szakmai megbízást, mert MOSZ vezető, hanem azért, mert kiváló pénzügyi szakember.

Ezzel szemben a jelenlegi kormányban politikai államtitkár lett a MAGOSZ pártigazgatója, aki a mezőgazdasági tapasztalatait a katonai ügyészségen szerezte. A MAGOSZ elnöke az országgyűlés egyik alelnöki székébe repült, míg a Fidesz a Nemzeti Agrárkamara MAGOSZ megyei elnökből lett országos elnökét szintén országgyűlési képviselővé emelte. És ezek nem egyedi esetek: a megyei kamarai vezetők döntő többsége is a MAGOSZ-ból érkezett.

Ebből világosan látszik, hogy a Fidesz valójában magával beszélget – ami akár súlyos betegségre is utalhat, de valószínűbb, hogy a mezőgazdaságot eláruló baráti kör a maffiakormányt segíti, ahogy ezt az állami termőföldek elrablása is igazolja.

Miután a kormányváltó erők ezt az érdekegyeztető rendszert nem tekintik legitimnek, a Mesterházy-kormány azonnal megszünteti a kötelező kamarai tagságot, hogy a Fidesz ne a termelők befizetéseiből tartsa fenn belső érdekképviseletét.

Újraindítjuk a valós párbeszédet az érdekképviseletekkel, ahogy tettük ezt 2010 előtt is. Egyúttal felszólítjuk a kormányt, hogy ne tegyen kísérletet a földrablás után az uniós támogatások lenyúlására, állítsa vissza a korábbi döntési mechanizmust, és ne adjon újabb zsíros lehetőségeket a kamarának!

Gőgös Zoltán
országgyűlési képviselő
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke