A Fidesz csak statisztikai adatként tekint a magyar emberekre

A Fidesz csak statisztikai adatként tekint a magyar emberekre
Orbán Viktor korábban azt ígérte a magyar embereknek, hogy 2012 az elrugaszkodás, 2013 az emelkedés, 2014 pedig a gyarapodás éve lesz. A kormányfő tulajdonképpen nem is hazudott akkorát, hiszen 2012 a valóságtól való – és azóta is tartó - teljes elrugaszkodás, 2013 az emberek terheinek emelkedése, 2014 pedig a fideszes rokonság és a betétkezelő oligarchák immár látszatmentes, pofátlan gyarapodásának éve volt.

Orbán Viktor korábban azt is megígérte, hogy 2015 a teljes foglalkoztatottság esztendeje lesz, időarányosan beteljesítve a „tíz év alatt egymillió munkahely” programját. Nos, ha akarom, a kormányfő ezt az akadályt is sikeresen vette, hiszen a most elbúcsúztatott óévben soktízezren találták meg számításukat, találtak maguknak munkát és boldogulást. Orvosok, nővérek, vendéglátósok, varrónők és targoncasofőrök százai lettek részei az orbáni teljes foglalkoztatottságnak; csak azt az apró tényt kell elfednünk, hogy Magyarország helyett Londonban, Manchesterben, Stuttgartban vagy épp Eindhovenben erősítik a gazdaságot. Az elmúlt években immár közel hatszázezer magyar döntött úgy, hogy gazdasági kényszeremigrációba vonul. Az orbáni rezsim elhazudja és cserbenhagyja ezeket az embereket, hamis módon egyedül a kirakati sikerstatisztikákban tartja számon őket. Nekik ezek szerint csak ennyit érnek a magyar emberek. Nem többet beszámítható propaganda adatoknál. Egy önmagát nemzetinek és családbarátnak mondó kormány nem tűrné, hogy ezrek meneküljenek el az országból a gazdasági kilátástalanság elől; nem tűrné, hogy egy óvónő kevesebbet keressen havonta, mint amennyit a kormánytanácsadók egyetlen este luxusvacsorákra költenek. Egy tisztességes kormány nem tűrné, hogy egyetlen gyermek is éhezzen az országban, hogy a szégyenteljes körülmények között robotoló egészségügyi dolgozók alig a létminimumhoz elegendő fizetést vigyenek haza.
A Fidesz azt mondta, hogy 2016 az adócsökkentés éve lesz. Ígéri ezt az a kormány, amely a legmagasabb ÁFA-t vetette ki Európában, és amely az alapvető élelmiszerek esetében sem hajlandó csökkenteni ezt a terhet. Amelynek hiába javasoltam, hogy a turisztikai szektor adóterheinek csökkentésével több ezer új munkahelyet lehetne biztosítani az ágazatban; még csak válaszra sem méltattak. Ennyit ér minden, amit mondanak és amit ígérnek.
686 nappal vagyunk a miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után. Akkor megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Hetvenharmadik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.
 
dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21