mszp.hu | Belföld
2021. február 07. 20:57

A Fidesz duplán bünteti a településeket – megszorítás helyett kapják vissza az önkormányzatok az elvont forrásaikat!

A Fidesz duplán bünteti a településeket – megszorítás helyett kapják vissza az önkormányzatok az elvont forrásaikat!
A Fidesz-rezsim duplán bünteti a településeket, mert egyrészről csupán egy szűkmarkú támogatást ad, azt is hatalmas késéssel a bajban lévő helyi vállalkozásoknak és dolgozóiknak, másrészről pedig ellehetetleníti az önkormányzati segítségnyújtást a folyamatos forráselvonásokkal.

Ezzel pedig a legkiszolgáltatottabb kistelepüléseket hozza súlyos helyzetbe a kormány, mert azok költségvetésében a legkisebb elvonás vagy bevételkiesés is hatalmas rést üt.

Vidéki csárdák, kocsmák, kisvendéglők, presszók, butikok, kisüzletek maradtak hónapokon keresztül bevétel nélkül a korlátozó intézkedések és a turizmus leállása miatt, miközben az üzletek rezsiköltségét továbbra is fizetni kellett. Az elmaradt támogatások következményeként pedig már most arról szólnak a hírek, hogy rengeteg ilyen kisvállalkozás végleg tönkre ment. Cserben hagyta őket a kormány, mivel rajtuk már egyáltalán nem segít a héten bejelentett előfinanszírozott bértámogatás, a 10 milliós kedvezményes hitel vagy a bérleti díjak 4 hónapos elengedése.

A Fidesz a megszorító politikával nemcsak elveszi a fejlődés lehetőségét a településektől, az ott élő emberektől és a helyi vállalkozásoktól, hanem még az eddig elért eredményeiket is lenullázza. Sőt, a folyamatos kormányzati elvonásokkal még jobban megnehezíti a kistelepülések lakóinak életét.

Az MSZP szerint a vállalkozások és az önkormányzatok is támogatásra szorulnak, de nem egymás ellenében. Éppen ezért az önkormányzatoknak vissza kell kapniuk az elvont forrásaikat és emellett a kormánynak támogatnia kell a magyar kis- és középvállalkozásokat, továbbá a munkájukat elvesztőknek, a fizetéscsökkenést elszenvedőknek azonnali segítséget kell nyújtani.

A kormánynak 80%-os bértámogatást kell biztosítania és egyszerűsítenie kell a folyamatot annak érdekében, hogy minél hamarabb megkapják a segítséget a bajba jutottak! Az elbocsátás előtt álló munkavállalók bérének 80%-át állami támogatásként kell biztosítani 180 ezer forint nettó összegig, a munkavégzés megmaradásával 3-6 hónapra.

Továbbá gondoskodni kell azokról, akik nehéz helyzetbe kerültek, az MSZP ezért követeli, hogy az álláskeresési támogatást 9 hónapon át folyósítsák, amelynek nettó összege nem lehet alacsonyabb, mint 100 ezer forint.
 
MSZP

Bővebb információ: Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese