mszp.hu | Belföld | EP2014 Veszprém
2014. május 12. 14:06

A Fidesz elszabotálja az európai választást!

"A Fidesz elszabotálja az európai parlamenti választást" - többek között ezt nyilatkozta Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselőjelöltje veszprémi fórumán.

A megyei pártelnök, Gőgös Zoltán a közös sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy míg a Fidesz a brüsszeli intézményrendszert támadja például az akác ügyében és védelmében, addig 2012-ben maga Orbán Viktor jegyezte azt a kormányrendeletet, amelyben a hivatalból irtandó fásszárú növények közé sorolták a gyalog- és a fehér akácot. Gőgös Zoltán hozzátette, ha ez a rendelet nem születik meg, akkor vélhetően Brüsszelben sem kerül feketelistára a magyar akác. A politikus kiállt a fafajta védelme érdekében, hangsúlyozva, hogy nem háborúzni, hanem tárgyalni kellene az uniós intézményekkel.

Ujhelyi István a sajtótájékoztatón ezután arról beszélt: nyilvánvaló, hogy a magyar kormány a saját hibáit és kudarcait rendszerint az uniós jogszabályok nyakába akarja varrni. "Orbán Viktor és társai elszabotálják az uniós választási kampányt. Az az érdekük, hogy alacsony legyen a részvétel és kipipálhassák a Kubatov-listán szereplő neveket. Nem érdekük, hogy megünnepeljék az Európa-napot, hirdessék a választáson való részvételt vagy bemutassák a magyar választóknak, hogy mi mindent köszönhet a lakóhelyük az uniós fejlesztéseknek. Ha Orbán Viktorék tovább folytatják a szabadságharcukat és nem veszik tudomásul, hogy egy határozott és korrekt érdekképviseletre kell berendezkednünk az Európai Unióban, akkor kockáztatjàk a következő ciklusban lehívható tízezermilliárd forintnyi uniós forrást is" - fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve: ezzel sajnos egy platformra került a Fidesz és a Jobbik. A politikus szerint jól látható, hogy Orbán Viktort semmi sem érdekli, csak saját "kiskirálysága" és hatalma megőrzése, ennek érdekében pedig a Jobbiktól is kész gondolatokat átvenni.

"A szocialista képviselők az Európai Parlamentben nem lesznek bólogatójánosok, de nem fogjuk - a Fidesz mostani gyakorlatához hasonlóan - kérdezés nélkül sem lefejelni a tárgyalópartnereinket" - fogalmazott Ujhelyi Istán. Az EP-jelölt hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a magyar érdekek hatékony érvényesítése érdekében kompromisszumkészek és együttműködőek kívánnak lenni a fideszes EP-képviselőkkel is. "A magyar emberek érdekeit fogjuk képviselni. Azt azonban a fideszes kèpviselőknek is tudomásul kell majd venniük, hogy a magyar emberek érdeke nem minden esetben azonos az Orbán-kormány érdekeivel. Ezért nem a Fidesz, hanem a magyar társadalom érdekében dolgozó képviselők partnerei kívánunk lenni." - tette világossá Ujhelyi István. A szocialista politikus ezután felhívta a figyelmet, hogy a külföldön élő és dolgozó magyaroknak május 17-ig kell névjegyzékbe vetetniük magukat ahhoz, hogy szavazhassanak.