A Fidesz EP-képviselői valljanak színt!

Orbán legutóbbi tusványosi kinyilatkoztatása hemzsegett a zsigeri provokációktól, de volt egy tétel, amelyre viszonylag kevesen kapták fel a fejüket. A Fidesz elnöke szerint hiba volt megnövelni az Európai Parlament szerepét és jogköreit, szerinte inkább a kormány- és államfőket tömörítő Európai Tanács befolyását kellene erősíteni.

Hosszan elidőzhetnénk annak boncolgatásával, hogy Orbán Viktor vajon miért épp azt a testületet szeretné nagyobb hatalommal felruházni, amelynek ő is tagja, de ennél jóval érdekesebb, hogy vajon ez pusztán a miniszterelnök személyes hatalomstratégiai célkitűzése vagy a Fidesz európai politikusaival egyeztetett, közös irányvonal. A néppárti fideszesek ugyanis lelkes támogatói voltak az Európai Parlamentet erősebb jogkörökkel felruházó lisszaboni szerződésnek, szinte ünnepelték, hogy az EP szerepe meghatározóbb lesz az uniós döntéshozatali folyamatokban; hogy ezután közvetlenül beleszólhat - az Orbán által most épp támadott - Európai Bizottság vezetőjének és tagjainak kinevezésébe, vagy, hogy immár több mint hetven szakpolitikai területen van szélesebb jogalkotási hatásköre a brüsszeli testületnek.

Még a Fidesz 2009-es európai választási programjában is szerepel annak hangsúlyozása, hogy az EP döntései lényegesen befolyásolják az európaiak mindennapjait, és "azt sem szabad elfelejteni, hogy valamennyi európai felmérés szerint az integrációs intézmények közül ma az Európai Parlament a legelfogadottabb az európai polgárok körében." Ugyanezen, egyfajta fideszes sorvezetőként most is hatályos választási vállalások között olyan pro-európai kijelentések szerepelnek, amelyek ismeretében nehezen feltételezhető, hogy a Fidesz európai képviselői egyetértenek Orbán intézményi törekvéseivel.

Sajátos helyzet, ha a parlamenti jogalkotásban néppárti oldalon meghatározó szerepet betöltő Szájer József egyetértene az EP megerősített jogköreinek visszanyesésével és támogatná az érdemi döntések átruházását a miniszterelnöki Tanácsra. Én, európai demokrataként épp ennek ellenkezőjét tartanám helyesnek: ha a kormány- és államfők zárt ajtók mögött zajló tanácskozásai helyett az európai polgárok, a nemzetállami választók által delegált testületnek lenne befolyásosabb, sok esetben meghatározó pozíciója az Uniót érintő kérdésekben. Hiszen - és ezt ismét csak a Fidesz választási programjából idézem - "sokszor kerültünk abba a helyzetbe, hogy a magyar polgárok érdekeit éppen Brüsszel képviselte a magyar kormánnyal szemben."
Kedves fideszes képviselőtársaim: ebben a kérdésben Orbán Viktort vagy Európát követitek? Támogatjátok az Európai Parlament jogköreinek visszanyesését vagy eredeti vállalásaitoknak megfelelően inkább a népképviselet megerősítését szorgalmazzátok?

Orbán Viktor vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Száznegyedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21