A Fidesz és a Jobbik képviselői együtt szavaztak a nők egészségének megőrzése ellen

Az Európai Parlament plenáris ülésén nem fogadták el a szexuális és reproduktív egészségről és jogokról szóló jelentést, amelyet Edite Estrela, portugál szocialista képviselő és az ESZP Nőszervezetének vezető tagja készített el. A jelentést visszaküldték a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsághoz. A visszaküldésről szóló szavazáson a Fidesz és a Jobbik képviselői együtt szavaztak a jelentés elfogadása ellen.

Gurmai Zita, az MSZP Nőtagozatának elnöke erősen kritizálta ezt, és keményen elítélte a jobb- és a szélsőjobboldal aljas manőverét a női szexuális és reproduktív egészség és jogok ellen. Azt mondta: „a jobboldal ismét bebizonyította szembenállását azzal kapcsolatban, hogy a nők rendelkezhessenek önmaguk és testük fölött. Ezzel a jobboldali negatív reakcióval a legtöbb európai országban a konzervatív képviselők azt próbálják elérni, hogy minél jobban korlátozzák a nők számára a szexuális és reproduktív egészség és jogok elérését. Szégyen, hogy a már eredetileg is igen kiemelkedő jelentést visszaküldték a bizottsághoz; ez szégyen a Parlamentre, szégyen az Európai Unióra és főként az európai nőkre nézve.”

A jobb- és a szélsőjobboldali pártok, nevezetesen a Szabadság és Demokrácia Európája, az Európai Konzervatívok és Reformerek, valamint a függetlenek aljas szövetkezésének köszönhetően, a jelentést visszaküldték a bizottsághoz, ahol új szavazásra kerül sor. Ahogyan azt Edite Estrela és Michael Gustaffson, a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság elnöke elmondta, ennek elég csekély a jelentősége, hiszen a bizottság első alkalommal már elfogadta a jelentést, és nagy valószínűséggel ugyanez fog történni a következő szavazás alkalmával is.

A képviselő megállapította: „ez az elkeserítő szavazás tisztán megmutatja a jobb- és a baloldal közötti értékkülönbséget. Hiszünk abban, hogy a nőknek elidegeníthetetlen joga választani, mihez is kezdenek önmagukkal és a testükkel. Másfelől, a konzervatívok keményen próbálkoztak – sajnos mostanra sikeresen – szembeszegülni ezzel a haladással. 2014 májusában az európai polgároknak lehetőségük lesz kimondani, melyik női jogi felfogásban hisznek.

Az ESZP-nek – amely újfent megmutatta, hogy éllovasa az ügynek – most folytatnia kell a harcot, és ki kell állnia a nők szexuális és reproduktív egészsége, valamint jogai alapvető fontosságú ügye mellett. Az ESZP Nőszervezete biztos benne, hogy megfelelő hatással újra el tudja fogadtatni a jelentést a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsággal, és így az visszakerül a plenáris ülés napirendjébe.”

Háttér:

Ez a jelentés összefoglalóan elemzi a szexuális és reproduktív egészség és jogok kérdését. Minden területét lefedi, beleértve a szexuális felvilágosítás szükségességét, a terhesség és gyermekszületés védelmét az anyasági elhalálozás elleni harc által, valamint a fogamzásgátlás és abortusz védelmének szükségességét. Továbbá elismeri annak fontosságát, hogy a tagállamok több adatot gyűjtsenek, s tisztában legyenek a nők szexuális és reproduktív egészségének, jogainak helyzetével. Végül, a szexuális és reproduktív egészséggel és jogokkal kapcsolatban, a jelentés figyelembe veszi a nemi erőszak kérdését úgy, mint a nemi betegségek megelőzését és kezelését – beleértve az AIDS-et is.