2012. április 13. 11:16

A Fidesz és a KDNP nem érti a helyzetet

"Nem engedhető meg, hogy az egyházi fenntartású intézményekben alkalmazott pedagógusok, orvosok, szociális- és egészségügyi dolgozók állása veszélybe kerüljön.  Az egyházügyi törvény jelenlegi formájában azzal fenyeget, hogy az egyházi kezelésben álló, vagy az államtól az egyházakhoz kerülő intézményekben tanárok, orvosok és ápolók tömegesen veszíthetik el állásukat, ha nézeteik nem felelnek meg az intézményfenntartó ízlésének. A törvényben írt 'sajátos identitás megőrzéséhez szükséges feltételek' megkövetelése önkényes jogalkalmazásra adhat lehetőséget. A bizonytalan jogi helyzet tisztázása egyszerre érdeke a munkavállalónak és a fenntartó egyházaknak. Jó lenne, ha ezt a Fidesz és a KDNP is megértené - reagált Tabajdi Csaba, Göncz Kinga és Gurmai Zita az MSZP európai parlamenti képviselői Pálffy István, a KDNP szóvivőjének csütörtöki közleményére.

Tabajdi Csaba, Göncz Kinga és Gurmai Zita ismételten kiemelték, hogy az új egyházügyi törvény homályos megfogalmazása lehetővé teszi az egyházi kezelésű egészségügyi-, oktatási-, és szociális intézményekben azt, hogy az intézmény fenntartója a vallási meggyőződésen túl más, közelebbről meg nem határozott szempontokat is értékeljen az alkalmazottak kiválasztásakor. Ez ellen számos tiltakozás, panasz és észrevétel fogalmazódott meg az utóbbi időszakban. Ezeket a kormánypártoknak nem sikerült Magyarországon kezelniük, mert a törvény előkészítése során teljes mértékben figyelmen kívül hagyták az érintett csoportok és a civil társadalom véleményét.

A szocialista képviselők visszautasították Pálffy István közleményének minősíthetetlen, az inkvizíciós időket idéző hangnemét. "Ehhez a gyűlöletkeltő hangvételhez nem kívánunk társulni. Hangsúlyozzuk ugyanakkor, hogy senki, így a Fidesz és a KDNP politikusai sem kaptak felhatalmazást a magyar választóktól arra, hogy minősítsék, ki a magyar hazafi és ki nem az. "Mark Twain, amerikai írót idézve valljuk, hogy 'A hazafi mindig kiáll hazájáért, kormányáért pedig akkor, ha az megérdemli.'" Gurmai Zita hozzátette, jó lenne, ha a kereszténydemokraták az általuk hangoztatott értékeket magukra nézve is kötelezőnek fogadnák el.

Tabajdi Csaba, delegációvezető kiemelte, hogy az uniós csatlakozást követően a politizálásban Magyarország képezi a szűkebb belföldet, az Európai Unió pedig a tágabb belföldet. Ha Magyarországon a kormány a jogszabályok megalkotásakor figyelmen kívül hagyja az európai alapértékeket, ha sérti az állampolgárok alapvető jogait, akkor ez ellen az uniós fórumokon kell fellépni. Az MSZP európai parlamenti képviselői a pedagógusok, orvosok, ápolók és szociális munkások védelmében nem csak Magyarországon, de minden lehetséges fórumon fellépnek.