mszp.hu | Belföld, Külföld | roaming-díjak Európai Unió
2015. június 28. 11:23

A Fidesz és a nagy roaming-hazugság - EP-képviselői nyíltlevél-sorozat Magyarország polgáraihoz (47.)

Avagy 7762 órával a miniszterelnök tusványosi beszéde után

Itt lett volna a lehetőség, hogy a rezsicsökkentés forradalmi kormánya érdemben kiálljon a magyar fogyasztók érdekeiért, de a roaming-díjak eltörlésének ügyében inkább gyáván a kettős beszéd mögé bújt, a brüsszeli zárt ajtók mögött pedig sunyin szembefordult saját EP-képviselőivel is. Az Európai Bizottság és az Európai Parlament korábban nagy többséggel úgy döntött, hogy az idei év végével meg kell szüntetni a roaming-díjakat. A soros lett elnökség és az uniós állam- és kormányfők tanácsa viszont legutóbb szembement a döntéssel és azt javasolta: néhány évvel halasszák el a kivezetést, mondván a szolgáltató cégeknek fel kell készülniük a változásra. A Fidesz európai képviselői is – nagyon helyesen – közleményben tiltakoztak, azt hangsúlyozva: „az Unió ötszázmillió polgárát hagyja most cserben, akik külföldi útjaik során többnyire ugyanazon globális szolgáltatónak a hazai tarifák több mint dupláját kénytelenek továbbra is fizetni.” Az igazság az, hogy valójában az Orbán-kormány hagyta cserben saját polgárait.

Lázár János miniszter – írásbeli megkeresésemre küldött levele – ugyanis világossá teszi, hogy a kormány a fokozatos kivezetést tartja helyesnek. Szerintük ugyanis „egy nem kellő gondossággal bevezetett intézkedés”, vagyis a „roaming díjak elhamarkodott megszüntetése” negatív következményekkel járhat. Az unortodox lépéseket kedvelő kormány tehát míg szavakban a fogyasztók, tettekben most a multik érdekeit nézi.

Az európai polgárok évente több mint nyolcmilliárd eurót, azaz kétezer-négyszázmilliárd forintot fizetnek ki roamingolásra. Az európai intézmények közötti egyeztetés eredményeként várhatóan ez két éven belül nem is fog megváltozni. Az mindenképpen üdvözlendő, hogy az eredeti tanácsi javaslathoz képest egy évvel közelebb kerül, illetve kerülhet a roaming-terhek eltörlésének időpontja, de ezzel együtt is szégyenteljes, hogy inkább befolyásos országok befolyásos gazdasági lobbi-érdekei érvényesülnek, nem pedig a fogyasztóké. A magyar kormány pedig asszisztál ehhez.

Én továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő
2015. június 28.