mszp.hu | Belföld | etikai kódex közlemény pedagógus | Oktatás
2015. november 17. 10:15

A Fidesz etikátlan, nem a tanárok

A Nemzeti Pedagógus Kar küldöttgyűlése kormánypárti nyomásra elfogadta az etikai kódex végleges változatát, ezzel visszatért a Rákosi-rendszer szelleme a magyar iskolákba. A kódex alapján mostantól bárki nemkívánatosnak minősíthető, az egymásról jelenteni kényszerülő tanárok pedig félelemben dolgozhatnak tovább. A kódexet nem a szakma, hanem a Fidesz írta és erőltette a pedagógustársadalomra, ez pedig a diktatúra nyílt beismerését jelenti az oktatásban.

Az MSZP szerint nem újabb etikai kódexre, kormányzati besúgórendszerre és központosításra van szükség az oktatásban, hanem arra, hogy a tananyagot végre a XXI. század követelményeihez igazítsák, hogy a pedagógusok méltó fizetést kapjanak, a KLIK ne lopja szét az intézményeket, és mindenki számára egyértelmű legyen, honnan lesz papír, kréta az iskolában. Ezt Orbán Viktor kormányának öt év alatt nem sikerült elérnie.

Az etikai kódex normális országban nem a hatalmi kontroll eszköze. Normális országban az a közösség írja, amely magára nézve kötelezőnek ismeri majd el, saját meggyőződései szerint. A magyar tanárok eddig is etikus és tisztességes munkát végeztek, annak ellenére, ami az oktatásban történt. Sokkal több haszna lenne, ha a magyar tanárok közössége írt volna ennek a kormánynak etikai kódexet, mint fordítva. Talán tanulhattak volna belőle valamit a kormánytagok.

Az MSZP felül fogja vizsgálni az oktatásban végigvitt rombolásokat. Meg fogjuk szüntetni a jogfosztó, félelmet keltő, kontrollt szolgáló fideszes találmányokat. A tanárokat nem fenyegetni kell, hanem megbecsülni, hazugságok helyett valódi fizetésemelést adni, az iskolákban pedig ösztönző környezetet, szabad légkört biztosítani. Pontosan ezt tesszük majd a Fidesz legyőzése után.

Kunhalmi Ágnes
a Kulturális bizottság alelnöke

Kapcsolódó párttagok