mszp.hu | Belföld
2020. október 27. 20:07

A Fidesz felelőtlen viselkedése helyett felelős tájékoztatásra és érdemi lépésekre van szükség a vírus elleni harcban!

Továbbra is csak a felelőtlenséget lehet látni a kormánytól annak ellenére, hogy az elmúlt napokban a járvány áldozatainak és a napi új fertőzötteknek a száma is újabb tragikus rekordot döntöttek meg.

Varga Mihály miniszter maszk nélkül vett részt egy október 23-ai megemlékezésen, a Kormányzati Tájékoztatás Központ szóvivője pedig 16 ezer ember között szurkolt maszk nélkül egy meccsen.

Ezzel a felelőtlen viselkedéssel pedig a válságkezelést, a járvány megfékezését hátráltatják, hiszen aláássák a védekezésbe, az intézkedések megalapozottságába vetett hitet.

A felelőtlen viselkedés helyett felelős tájékoztatásra és érdemi lépésekre van szükség! Az MSZP ezért követeli kezdetektől a folyamatos, gyors, pontos, hiteles és teljes körű tájékoztatást, amire nagy szükség lenne most is, mivel a mindenki számára ingyenesen elérhetővé tett influenza elleni védőoltással kapcsolatban is súlyos kérdések merülnek fel.

Azonnali és érdemi intézkedésekre van szükség mivel a szakértők szerint a vírus közösségi terjedésének megfékezése és a járvány lassítása érdekében minél több ingyenes tesztelésre van szükség. Az MSZP ezért továbbra is azt követeli, hogy a kormány kezdje meg azonnal a tömeges és ingyenes tesztelést valamennyi munkavállaló, elsősorban a megfertőződés szempontjából magas rizikójú emberek, tehát az egészségügyi dolgozók, a pedagógusok és a szociális szféra dolgozóinak körében.

Mindezek mellett pedig kiemelt figyelmet kell fordítani a gyermeket váró családokra. Az ingyenes tesztelés mellett biztosítani kell, hogy a teljes fizetésükkel megegyező távolléti díj járjon azoknak, akiknek a járványügyi intézkedések miatt otthon kell maradniuk a gyermekükkel. Továbbá garantálni kell a várandós kismamák és a gyerekükkel otthon maradó szülők teljes felmondási védelmét is.

MSZP

Bővebb információ: Bangóné Borbély Ildikó, országgyűlési képviselő