Belföld | autonómia egyetem Debrecen
2013. április 29. 09:00

A Fidesz figyelmen kívül hagyta az egyetemi autonómia és demokrácia elveit

Az egyetemek politikai célú megregulázásának, a felsőoktatás közvetlenül kormányzati irányítás és néhány nagyvállalkozói csoport nyers érdekei érvényesítésének aggasztó folyamata újabb állomásához érkezett: a Debreceni Egyetem rektorául olyan személyt terjesztett elő Balog Zoltán miniszter, aki egyáltalán nem élvezi az egyetemi szenátus, az oktatók és hallgatók túlnyomó többségének bizalmát.  

A kétharmados parlamenti többségére oly büszke Fidesz országos és helyi hatalompolitikai érdekből durván és cinikusan figyelmen kívül hagyta az egyetemi autonómia és demokrácia elveit, amikor Paragh György helyett az elutasított Szilvássy Zoltán mellett tette le a voksot.

A kormány ezzel nemcsak az egyetemi autonómia elvét csúfolja meg, hanem – sokadszorra – megkérdőjelezi saját szavahihetőségét is, ezúttal az általa összehívott felsőoktatási kerekasztalon legutóbb vállalt kötelezettségét. Az MSZP akadémikusokat, kutatókat, professzorokat, mérnököket tömörítő Tudományos, Felsőoktatási és Innovációs tagozata – erélyesen tiltakozik e döntés ellen, s általában a kormányzatnak a felsőoktatásban is tetten érhető értelmiség- és tudományellenes, tehát a nemzeti kultúrának is súlyos károkat okozó „oszd meg és uralkodj” politikája ellen.

Meggyőződésünk, hogy hasonlóan gondolkodnak más demokratikus szellemű pártok, mozgalmak, szakmai és civil szervezetek értelmiségi tagozatai, valamint a Magyar Tudományos Akadémia tagjai, a felsőoktatásban, kutatóintézetekben dolgozó oktatók, kutatók is.

az MSZP Tudományos, Felsőoktatási és Innovációs Tagozata