A Fidesz fogadta el az adóköteles pálinkafőzést!

A Fidesz a felelős azért, hogy Magyarországon ma nem lehet adómentesen pálinkát főzni. Ugyanis 2001 júniusában, az Európai Unióhoz történő csatlakozási tárgyalások során a Fidesz-kabinet szó nélkül tudomásul vette, hogy Magyarországon adómentes pálinkafőzés nem lehetséges, és az adózási fejezetet ennek a tudatában lezárta.

Lehetett volna másként is: Ausztriában például van adómentes pálinkafőzés is, de az első Orbán-kormánynak 2001-ben ez még nem volt fontos. S mivel az adózási fejezetet 2001-ben lezárták, a későbbi MSZP-kormányok keze ebben a kérdésben már meg volt kötve.

Az adómentes, otthoni pálinkafőzés csak 2010-ben lett fontos a Fidesznek, amikor is Orbán Viktor második kormánya tudatosan megszegte az ezzel kapcsolatos, épp általuk elfogadott Uniós szabályozást. Most pedig álságosan csodálkoznak, illetve felháborodnak, amikor az Európai Unió bírósága jogszerűtlennek minősítette a magyar kormány intézkedését.

Az igazság az, hogy ha Orbán Viktor előrelátóan gondolkodott volna, most nem kellene senkivel harcolnia az adómentes pálinkafőzésért.

A Fidesz szótárából azonban hiányzik az a szó, hogy „hibáztunk”. Inkább kardcsörtetve hadakoznak, és még mindig titkolják, hogy az adóköteles pálinkafőzést valójában az első Orbán-kormány fogadta el 2001 júniusában az EU-hoz történő csatlakozás adózási fejezetének lezárása során.

Veres János,
Európa Parlamenti képviselőjelölt