mszp.hu | Belföld
2019. december 05. 20:40

A Fidesz gazdaságpolitikája: haveri kapitalizmus

A Fidesz gazdaságpolitikája: haveri kapitalizmus
A Fidesz gazdaságpolitikája a haveri kapitalizmus: elveszi az emberek pénzét és azoknak adja, akik nekik kedvesek – mondta kedden Szakács László, az MSZP elnökhelyettese az ATV Start című műsorában.
Látszik ez a magánnyugdíjpénztárak, a brókerbotrányok, a földmutyik, a trafikmutyik, a devizahitelek és a fővárosban építendő új atlétikai stadion esetében is – mondta a szocialista párt új országgyűlési képviselője, aki a mandátumáról lemondott Tóbiás József helyét veszi át a parlamenti padsorokban.
 

 „Ha ezekre gondolunk, akkor látjuk, hogy ezek nem elszigetelt esetek, ezek bizony politikára épülnek, ahol együttműködnek a minisztériumok, a Versenyhivatal, a bíróságok” és sok-sok más szervezet – mondta.
 
Az atlétikai stadion építése „legkevésbé a sportról szól”, itt a pénzről van szó – mondta.
 
Az stadion az úgynevezett Quaestor-telken épül, a Soroksári út és a Ráckevei-Duna-ág közötti részen, ami Szakács szerint százmilliárd forintot ér, és amit 18 milliárdért vett meg a magyar állam. A Quaestor-károsultak sokáig reménykedtek, hogy a telek árából kártalanítják őket.
 
„Most majd még Mészáros Lőrincék esetleg építenek majd rá egy stadiont, amin ugye megint csak ők keresnek” – mondta Szakács.
 
A terület most egy 33 ezer hektáros csalitos, ami „nem maradhat a város közepén” – mondta. „Ha éppen stadion épül, hát épüljön. De ne azáltal, hogy a kisembereknek elveszik a pénzét. A Quaestornál pontosan ez történt” – hangsúlyozta.
 
Hozzátette: a Quaestor-károsultak zsebéből egyszer már kivették a pénzt, még mindig 20 000 ember „üti bottal a pénze nyomát”, miközben Győr város önkormányzata és további 23 önkormányzat, a Külügyminisztérium és 333 magánszemély sikerrel menekült meg a Quaestor-csődtől.
 
S hiába állapította meg egy polgári bíróság az egykori Quaestor-vezér, Tarsoly Csaba egyszemélyi felelősségét – ami egyébként büntetőbíróság dolga lett volna -, és hiába kötelezték arra, hogy fizessen ki 11,2 milliárd forintot, „nyilvánvalóan erre semmifajta esély nincs” – mondta Szakács.