mszp.hu | Belföld
2023. november 28. 13:21

A Fidesz gyakorlatilag fizetőssé tette az egészségügyet

Az egészségügyi rendszer hibáiról, a betegek magánegészségügybe kényszerüléséről, a kórházi fertőzésekről, valamint az orvosok elvándorlásáról is beszélt keddi parlamenti felszólalásában Gurmai Zita országgyűlési képviselő, az MSZP frakcióvezető-helyettese.
A Fidesz lassan 14 éve van kormányon, de még mindig nem sikerült megoldani az egészségügy gondjait. A kormányoldal ilyenkor mindig azzal jön, hogy milliárdokat költött az egészségügyre, de az embereket nem a számok érdeklik, hanem az, amit a befizetett járulékért kapnak.

A valóság az, hogy egy CT, illetve MR vizsgálatra leghamarabb fél év múlva kap időpontot a beteg, ha ezt nem tudja kivárni, akkor a magánegészségügyi ellátásban 70-80 ezer forintért másnapra készhez kapja a leletet.
„Ha így nézzük, akkor a Fidesz fizetőssé tette a magyar egészségügyet” – érvelt Gurmai Zita.

Egy felmérés szerint tavaly a magyarok egyharmada járt magánorvosnál és átalagosan 137 ezer forintot költöttek erre. Az emberek minden hónapban több száz milliárd forintot fizetnek be a társadalombiztosítási kasszába és mégsem kapnak megfelelő ellátást. „Ez a járulékfizetők átverése” – fogalmazott az MSZP országgyűlési képviselője.

Nyugtalanítók a kórházi fertőzésekről szóló adatok is, 2021-ben a kórházi fertőzések fele halállal végződött. Hiába jelent meg egy tényfeltáró cikksorozat arról, hogy a kórházi fertőzések miatt ezrek veszítik az életüket, a kormánypárt nem tesz érdemi lépéseket, hanem ellenséges ügynöknek titulálja azokat, akik felhívják a figyelmet a problémákra.

A kialakult áldatlan állapotok, a tapasztalt bajok nem az egészségügyi dolgozok hibájából, hanem a kormány bűnéből fakadnak. Az MSZP frakcióvezető-helyettese emlékeztetett, hogy az elmúlt időszakban rengeteg orvos is elvándorolt az országból, ami további problémákat generálhat.

Itt volna az ideje, hogy mielőbb nekilássanak az egészségügyben okozott károk felszámolásának – összegzett felszólalása végén Gurmai Zita.