mszp.hu | Belföld | Szociális ügyek
2023. november 21. 11:29

A Fidesz gyermekellenes politikájának eredménye az egyre fogyó népesség

A Fidesz gyermekellenes politikájának eredménye az egyre fogyó népesség
Az egyre fogyó népesség és az egyre kisebb gyermekvállalási hajlandóság a fideszes kormányzat 13 éves politikájának az eredménye. Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese keddi napirend előtti felszólalásában a kormány elhibázott politikájáról és a családalapítás egyre csökkenő tendenciájának okairól fejtette ki véleményét.

November 20-án volt a gyermekek jogainak világnapja, éppen ezért érdemes figyelmet szentelni arra, milyen körülményeket teremtett az elmúlt 13 évben a Fidesz-kormány ezen a területen. Az biztosan kijelenthető, hogy 2010-ben erős alapokra kezdhette építkezését a kormány, ugyanis már az első szocialista kormány alatt törvény született a gyermekek védelméről és jogairól. Ennek ellenére a fideszes kormány elképesztő csapásokkal sújtja a gyermeknevelő családokat. Ezt támasztja alá, hogy a bő évtized alatt egy forinttal sem emelték a családi pótlék összegét, miközben az árak a sokszorosára nőttek. Így már az egy gyermekre jutó családi pótlék egyhavi összege egy hónapra elegendő bevásárlásra sem elég.

Gurmai Zita kiemelte, a kormány a saját miniszterei fizetésének megemelésével van elfoglalva, valamint a közpénz privatizálásával, míg a GYES, a GYET, az anyasági támogatások összege 13 éve nem emelkedett. A szociális támogatások ilyen mértékű lemaradása mellett nem meglepő, hogy egyre kevesebben akarnak családot alapítani.

A kormány ugyan igyekszik kozmetikázni a helyzetet, a tények azonban makacs dolgok, két adattal is jól szemléltethető mekkora a baj. 2008-ban több mint 99 ezer gyermek született, 2022-ben pedig kicsivel több mint 88 ezer. „Vagyis 13 év fideszes kormányzás után 10 ezer magyar gyermekkel kevesebb jön évente a világra. Na, ez aztán a gyermekbarát kormányzás” – emelte ki Gurmai Zita.

Attól, hogy a kormány többmilliárd forintért demográfiai konferenciát rendez, nem fog több gyermek születni. Ennek eléréséhez kiszámítható, tervezhető, biztonságos jövőt kell tudni biztosítani. Ilyenek a megfelelő lakhatási körülmények, a jó egészségügy, a jobb anyagi biztonság és a színvonalas oktatás. Ezek helyett az Orbán-kormány növekvő gyermekszegénységet, folyamatosan romló egészségügyet és szétvert egészségügyi rendszert teremtett, ebben kell felnőnie a gyermekeknek. 

A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy már minden századik gyermek Ausztriában kezdi meg középiskolai tanulmányait. A kormánynak pedig nincs kire mutogatni, 13 év alatt bőven lett volna idejük jelentős fejlesztéseket véghez vinni. A KSH adatai sem a kormány sikerességét tükrözik, a jövedelmi szegénységben élő gyermekek aránya 10%-ról 17%-ra nőtt. Emellett a Fidesz-kormány vezette be a bölcsődei gondozási díjat, mely jelentős anyagi teher a családoknak. A családokat sújtja továbbá a rettentően megdrágult gyermektápszerek és ruhák, valamint a gyermekétkeztetés megdrágulása, de alapvetően hiányzik a megfelelő minőségű étkeztetés: a fehérje és a vitaminok. A profitszerző vállalkozások zöme pedig ehetetlen ételt ad a gyerekeknek, így annak fele megy a szemetesbe.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese kifejtette, a gyermekek helyzetét tovább rontja a szétvert egészségügy, hiszen nincs elég orvos, háziorvos, védőnő és szakember. De tovább rontja a fiatal generáció életminőségét az oktatás állapota is, nincs megfelelő világítás és fűtés a tantermekben.

„Az egyre fogyó népesség azt bizonyítja, hogy a Fidesz 13 éve masszívan gyermekellenes politikát folytat. Az Önök család- és gyermekellenes kormányzása az oka annak, hogy fogy a magyar” – összegzett napirend előtti felszólalása végén Gurmai Zita frakcióvezető-helyettes.

Kapcsolódó párttagok