2012. március 10. 12:19

A Fidesz hatalmi aknamunkája a nemzet egészére ártalmas

A Magyar Szocialista Párt új, a határon túli magyar szervezetekkel történő intenzívebb kapcsolattartáson, együttműködésen és párbeszéden alapuló aktívabb nemzetpolitikája részeként határon túli magyar szervezetek szakértőinek részvételével 2011. decemberében Beregszászon megalapította a Nemzetpolitikai Szakértői Kerekasztalt. Ez az egyeztető kerekasztal lehetőséget teremt a régiók közötti közvetlen párbeszédre, kapcsolatteremtésre, a felmerülő problémák kommunikálására, valamint a nemzetpolitika aktuális kérdéseinek megtárgyalására.

Ujhelyi István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a szakértői kerekasztal vezetője által összehívott pénteki tanácskozáson a határon túli szervezetek és a párt szakértői áttekintették a nemzetpolitika  aktuális kérdéseit.

Napirenden szerepelt a környező országokban lezajlott népszámlálási eredmények, illetve részeredmények áttekintése, az oktatási-nevelési támogatások folyósítása, támogatáspolitikai tapasztalatok, a Magyar Állandó Értekezlet szakbizottsági ülései, a moldvai csángó magyar oktatási program jövője, illetve az Ukrán-Magyar Kisebbségi Vegyes Bizottság legutóbbi ülésének tapasztalatai.

A határon túli magyar szervezetek szakértői az egyeztetésen aggodalmuknak adtak hangot a népszámlálási eredményekkel kapcsolatban, hangsúlyozva egy hosszútávú kárpát-medencei nemzetpolitikai stratégia kialakításának szükségességét. A konzultációt követően a Magyar Szocialista Párt elégedetlenségét fejezte ki a Bethlen Gábor Alap Zrt. idei pályázati kereteivel kapcsolatban, hiszen az alap közel 11 milliárd forint támogatásra szánt keretéből mindössze 600 millió forint, azaz 5,5% pályázható meg nyílt pályázati kiírás keretében. Elfogadhatatlan, hogy a nemzeti jelentőségű intézmények a napokban nyilvánosságra hozott új listája ügyében a jelenlegi kormány nem vette figyelembe a határon túli szervezetek véleményét, nemzeti jelentőségű intézményekre vonatkozó javaslatait, illetve az egyes régiókban a javaslatot tevő szervezetek választásokon bizonyított támogatottságát.

A Magyar Szocialista Párt aggodalmát fejezte ki a moldvai csángó magyar oktatás jövőjét illetően és a magyar adófizetők pénzéből felhalmozott oktatási program vagyonával kapcsolatban. Ugyanakkor aggályos, hogy a jelenlegi magyar kormány részérdekek miatt nem írta alá az Ukrán-Magyar Kisebbségi Vegyes Bizottság ülésének jegyzőkönyvét.