Belföld, Külföld | CEPOL közlemény
2013. október 15. 16:38

A Fidesz ismét valótlanságot állít

"A Fidesz szóvivője valótlanságot állít, ez azonban nem erős gyanú, hanem tényközlés" - fejtette ki Göncz Kinga szocialista EP-képviselő arra a kormánypárti nyilatkozatra reagálva, amelyben azzal vádolják a magyar szocialista EP-képviselőket, hogy meg akarják hiúsítani az Európai Rendőr Akadémia, a CEPOL Budapestre költözését.  "A Fidesz már megint alaptalanul vádaskodik, amikor 'erősen gyanítja', hogy Rui Tavares nem magányos farkasként végzi aknamunkáját, hanem a magyar szocialista EP-képviselőkhöz fűződő kapcsolatrendszerével a háta mögött" - hangsúlyozta a képviselő.

"Nem azért támogatom a tagállamok javaslatát a CEPOL budapesti székhelyéről, mert úgy vélem, hogy az a magyar kormány teljesítményének az elismerése. Ellenkezőleg: mélyen egyetértek azokkal, akik súlyos aggodalmakat fogalmaznak meg a magyarországi jogállamiság és a demokrácia állapotával kapcsolatban. A Tavares jelentésben foglaltakkal összhangban úgy vélem, Magyarországnak az a nemzeti érdeke, hogy helyreálljon az Orbán-kormány által megtépázott demokratikus intézményrendszer. A CEPOL még mindig Budapesten lesz, amikor Orbán Viktor már régen nem ül a parlamentben…" - szögezte le Göncz Kinga.

"Az Európai Bizottság eredetileg a CEPOL összevonását tervezte az Európai Rendőrségi Hivatallal, az Europollal. Elsősorban azért üdvözlöm a tagállamok ajánlását a CEPOL székhelyének Budapestre telepítéséről, mert ez a garancia arra, hogy az uniós rendőr akadémia független intézmény maradhat, nem kerül egy fedél alá az Europollal. Csak így biztosítható, hogy az uniós szintű rendőrtovábbképzés magas színvonalon folytatódjon tovább" - hangoztatta a szocialista EP-képviselő.
 
"Szeretném világossá tenni, hogy nem a magyar kormány érdeme, ha egyetértő parlamenti döntés esetén az Európai Rendőr Akadémiának a magyar főváros lehet a székhelye. Javaslatával beismerte a Tanács, hogy az új tagországok nagy lemaradásban vannak, jóval kevesebb uniós ügynökségnek, illetve hivatalnak adnak otthon, mint a régebben csatlakozott országok".

"Remélem, hogy a CEPOL budapesti székhelyéről szóló döntés legalább akkora támogatást fog kapni az Európai Parlamentben, mint a magyar demokrácia állapotát bíráló Tavares jelentés" - fejtette ki Göncz Kinga.