mszp.hu | Belföld
2019. november 26. 18:50

A Fidesz „karácsonyi ajándéka” a magyar dolgozók számára

A Fidesz „karácsonyi ajándéka” a magyar dolgozók számára
Bár részlegesen beismerte a kormány a magyar emberek rabszolgaként való elnyomását, egyelőre továbbra sem engedik a parlamenti vitát a munkavállalói jogokról – erről tartottak sajtótájékoztatót kedden a Parlamentben a Vállalkozásfejlesztési Bizottság MSZP-s képviselőcsoportja nevében Bangóné Borbély Ildikó és Molnár Gyula az MSZP országgyűlési képviselői.

Elkaszálta a Vállalkozásfejlesztési Bizottság fideszes többsége, hogy a munkavállalói jogok további fejlesztése érdekében egyáltalán vitázni lehessen a Parlamentben, jelentették az ülés után közvetlenül a bizottság MSZP-s tagjai.


Kivette a kormány a 400 óra túlmunkát nem vállalók egyéb indoklás nélküli elbocsátásának lehetőségét a Munka Törvénykönyvéből, majd a családvédelmi törvénybe csempészte azt, anélkül, hogy lehetőséget biztosított volna rendes parlamenti vitára, számolt be Bangóné: „Ez beismerése annak, hogy hibás volt a rabszolgatörvény. Mi arra kértük a képviselőket, hogy egyáltalán vitázhassunk arról, hogy miért kell a rabszolgatörvényt visszavonni.” A képviselőnő hozott még két jellemző adatot a helyzet súlyosságát illusztrálandó.

Elmondta, az elmúlt 9 évben másfélszeresére emelkedett a munkahelyi balesetek száma és drasztikusan nőtt a súlyos- és halállal végződő munkahelyi balesetek száma is a munkavállalók kizsigereltsége miatt.  Hozzátette, nem csak a halálos munkabelesetek száma nőtt, a kiadott táppénz mértéke is az egekbe szökött. „Ma már közel 120 milliárd forintot vesznek igénybe táppénzként a munkavállalók. Ez az adat is azt tükrözi, hogy egyre súlyosabb a helyzet, és ez is indokolta volna azt, hogy vitázzunk a tapasztalatokról, a munkavállalók védelméről.”


A bizottság szocialista alelnöke, Molnár Gyula elmondta, két javaslatuk is volt, az egyik a rabszolgatörvény vitájának, a másik pedig a rendezett munkakörülmények biztosításának határozata, ám mind a kettőt leszavazták a fideszesek, és megtiltották, hogy erről az Országgyűlésben vitázzanak. „Magyarországon olyan törvényeket hoztak, amelyek a munkavállalókkal a szemben a munkaadók érdekeit védték, mondjuk ki bátran, a multinacionális nagyvállalatokét. Ezáltal Magyarország nem egy innovatív, fejlesztő központja lett a térségnek, hanem egy összeszerelő üzem” – utalt a képviselő az alacsony hozzáadott értékű gazdaság komoly buktatóira.


„Arra kértük a kormánypárti többséget, hogy tegye lehetővé, hogy ezt napirendre tűzzük, tegye lehetővé, hogy erről a Parlament plenáris ülésén vitázzunk, és adjunk feladatot a kormány számára! Ezt szavazták le!” – ismertette Molnár a felháborító történteket.


„Felelős képviselő olyat nem mondhat, hogy ma már a munkavállalónak minden joga megvan, nincs további teendő. Ők erre mondtak nemet. Nemet mondtak arra, hogy bővítsük és erősítsük a munkavállalók jogait Magyarországon. Ez az ő karácsonyi ajándékuk Magyarország 4 és ½ millió dolgozója számára!”