mszp.hu | Belföld
2021. március 09. 14:12

A Fidesz képtelen megszervezni a rendelkezésre álló vakcinák minél hatékonyabb felhasználását – ki a felelős?

A Fidesz képtelen megszervezni a rendelkezésre álló vakcinák minél hatékonyabb felhasználását – ki a felelős?
Egyre nagyobb a káosz az oltásokkal kapcsolatos kormányzati lépésekben.

Az operatív törzs beszámolója szerint változtattak az oltási stratégián és már a második oltásra félrerakott készleteket is felhasználják annak érdekében, hogy minél többen megkapják az első oltásukat. Ennek ellenére az Európai Unió felé közölt kormányzati adatokból az derül ki, hogy a rendelkezésre álló vakcinák közel felét nem használták fel.

Érthetetlen, hogy miért nem használják fel a rendelkezésre álló életmentő oltásokat, miközben Rétvári Bence államtitkár hétfőn egy írásbeli válaszában szintén megerősítette, hogy amint valamely forrásból érkezik oltóanyag, azt azonnal szétosztják a háziorvosok között.

Úgy tűnik, hogy a Fidesz képtelen megszervezni a rendelkezésre álló vakcinák minél hatékonyabb felhasználását, ezt bizonyítják az elmúlt hétvégén kialakult kaotikus állapotok is. Sajnálatos módon ott tartunk, hogy még az országos tisztifőorvos hivatala is csak a kételyeit tudja megosztani a megoldások helyett. Ugyanis az NNK által nyilvánosságra hozott oltási terv kivonatában a mai napig az szerepel, hogy Müller Cecília és hivatala számára „nem ismert, hogy a regisztráció hogyan köthető össze a krónikus alapbetegségre vonatkozó adatokkal.”

Mindezek alapján felmerül a kérdés, hogy a vakcinákat miért csak tárolják a felhasználás helyett? A fideszes politikusok hazudtak az oltási stratégia megváltoztatásáról? Mi az ellentmondás oka? Miért nem adnak érdemi tájékoztatást arról, hogy pontosan milyen oltóanyagból mennyit használtak fel, és mennyi áll még rendelkezésre? A rendszer valóban képtelen összekötni a regisztrációt a jelentkezők egészségügyi adataival? Ki a felelős a tömeges oltások körül kialakult kaotikus állapotokért?

Kormányzati részről a tisztességes kommunikáció hiánya nagyban hátráltatja a járványkezelést, az MSZP éppen ezért már a járvány kirobbanásának kezdetétől folyamatos, gyors, pontos, hiteles és teljeskörű tájékoztatást követel.

MSZP