mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. október 04. 22:11

A Fidesz kint megszavazta, a kormány itthon nem tartja be, mi az?!

A Fidesz kint megszavazta, a kormány itthon nem tartja be, mi az?!
A cím egy vicces találós kérdés is lehetne, de sajnos nem az, inkább a bosszantó fideszes működés lenyomata, amit kénytelenek voltunk kényszerből megszokni az elmúlt években. Most annyi történt, hogy hiába szavazta meg – nagy nehezen – a Fidesz EP-delegációja pár hónapja az új közegészségügyi stratégiát és benne az általunk szorgalmazott Európai Egészségügyi Unió koncepcióját, az abban szereplő kötelező stressz-teszt végrehajtásától a magyar kormány már vállaltan húzódozik.

De kezdjük az elejéről: idén júliusban az Európai Parlament nagy többséggel megszavazta azt a közegészségügyi stratégiát, amelynek egyik pillére annak az Európai Egészségügyi Uniónak a koncepciója lett, amelyet többek között én dolgoztam ki a szociáldemokrata frakció tagjaként. A Fidesz EP-képviselői először megpróbálták megfúrni és kiszavaztatni azt a részt, amely az egészségügyi ellátórendszerekben kötelezően elvégzendő stressz-teszteket ír elő a tagállamoknál és ennek alapján egy minőségi minimum-követelményekből álló keretrendszer megalkotását kéri az Európai Bizottságtól. A fideszesek gáncsoskodása nem sikerült, ez a tételsor is nagy többséggel átment, így a végszavazásnál a NER képviselői is kénytelen-kelletlen igent nyomtak a teljes dokumentumra. Vagyis, a kormánypárt európai politikusai is támogatták Brüsszelben az Európai Egészségügyi Unió koncepcióját, a stressz-teszttel és a minőségi minimum-követelményekkel együtt. De ezek szerint ez Budapesten túl sokat nem jelent.

A napokban levelet küldtem Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárnak, amelyben további szakmai kérdések mellett arra is választ vártam: a magyar kormány mikor fogja végrehajtani a magyar egészségügyi rendszer stressz-tesztjét, hogy megtudjuk hol vannak a fehér foltok, hol szükségesek európai szintű, minőségi minimum-követelmények. A professzor-asszony, aki az uniós források elköltése és a megelőzhető halálesetek számának csökkentésére irányuló szakmai programok kapcsán sok helyen ugyan vitatható, de egyébként korrekt és érdemi választ küldött, a stressz-teszt kapcsán már meglehetősen lehangolóan reagált. (Azon most jótékonyan lépjünk is túl, hogy válaszlevele végére csak sikerült odabiggyeszteni egy végletekig fals és kiábrándító stílusú „elmúltnyolcévezést”) Az egészségügyért felelős kormánytag ugyanis kerekperec közölte, hogy külön stressz-tesztre nincs szükség, hiszen a kormány folyamatosan értékeli az egészségügyi ellátórendszer teljesítményét és folyamatos párbeszédben van a kabinet a többi tagállammal és az uniós intézményekkel is. Az államtitkárasszony azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy az egészségügy szervezése és finanszírozása tagállami hatáskör; ezzel pedig nyilvánvalóan azt akarta kimondatlanul is jelezni, hogy uniós beavatkozást, vagy bármilyen minőségi előírást nem vesznek jónéven.

Hiába tehát az Európai Parlament és immár az Európai Bizottság elnökének támogatása, hiába szavazta meg befogott orral a Fidesz EP-delegációja is a vonatkozó állásfoglalást, az Európai Egészségügyi Uniótól egyelőre még húzódozik a magyar kormány. Pedig ennek a programnak a megvalósítása minden magyar ember kiemelt érdeke, ez garantálná – a tagállami hatáskör megtartása mellett – a betegbiztonságot és a minőségi ellátást. Itt tartunk most. Mi dolgozunk tovább, az Orbán-kormány pedig idővel be fog állni a program mögé. Így kell lennie, ha nekik tényleg Magyarország az első.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszázhatvanhatodik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2020. október 3.